Promo banner

A+ A A-

BEOGRAD JE UCIJENIO HAŠKO TUŽILAŠTVO

sud pravde     Prvi zamjenik bh. agenta u sporu koji je BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu vodila protiv SiCG za genocid Phon van den Biessen razočaran je činjenicom da je Haško tužilaštvo sklopilo dogovor sa Beogradom, prema kome je dokumentacija, koja je bila ključna u sporu protiv Slobodana Miloševića, dostavljena Tužilaštvu pod uslovom zaštite od javnosti. 

      Značaj dokumenata

     "Ti dokumenti bili bi od krucijalnog značaja u bh. sporu, odnosno dokazivanju da je Srbija imala kontrolu nad RS i VRS. Jer, vjerujem da se evidencije o tome nalaze u posjedu Tužilaštva, među dokumentima iz Sekretarijata odbrane Srbije", kaže Van den Biesen.

     Dodaje kako je očigledno da se Srbija na ucjenu Tužilaštva odlučila isključivo zbog spora koji je BiH protiv nje vodila pred MSP, što govori i o značaju tih dokumenata.

     "Razočaran sam da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte prihvatila takav dogovor sa Beogradom, jer je znala ili je bar trebala znati da to ozbiljno ugrožava i nanosi štetu BiH u sporu pred MSP-om", naglašava Van den Biesen.

     Bh. tim je tražio da ovi dokumenti postanu javni, ali Tribunal nije dozvolio. No, dodaje Van den Biesen, mnogo šta bi se promijenilo ako bi se ti dokumenti objelodanili. 

     Privođenje pravdi

     On naglašava da međunarodna zajednica više "ne smije tjerati BiH da zadrži svoju čudnu konfiguraciju, odnosno ustroj od dva razdvojena entiteta".

     "Jasno je da je RS nastala kroz zločine, počev od onih protiv čovječnosti do genocida. Nema razloga da međunarodna zajednica, bilo koja država... priznaje ili podržava RS sa takvom historijom. Ljudi sa zdravim razumom i oni koji imaju respekta prema žrtvama shvataju da ovakva struktura BiH nema budućnosti, a naročito ne RS", zaključuje Van den Biesen.

     Na kraju je istakao da je Sud mnogo učinio na privođenju pravdi odbjeglih ratnih zločinaca, "jer danas bilo koja država, koja bi skrivala haške optuženike, slijedom Srbije bi bila proglašena kršiocem Konvencije o genocidu".

     Kažnjene Miloševićeva i današnja Srbija

     "Sud nije osudio samo Miloševićevu Srbiju zato što nije djelovala preventivno, već je osudio i današnju Srbiju koja je nastavila kršiti Konvenciju, odbijajući da Haškom tribunalu isporuči ratne zločince u Hag, gdje se, prije svega, ističe Ratko Mladić", kaže Van den Biesen, dodajući da će to sa sobom povući posljedice, među kojim je i pitanje da li će EU nastaviti pregovore sa zemljom koja je "kontinuirani kršilac Konvencije o genocidu".

 

     Gregori Stenton, direktor grupe "Genocide Watch"

 

Da Milošević nije umro, presuda bi bila drugačija 

     Tribunal ima dokumente dobivene od Srbije, koji jasno pokazuju da je vrh vlade u Beogradu direktno bio uključen u genocid u BiH, tvrdi Stenton.

     Da Slobodan Milošević nije umro prije nego što mu je haško suđenje završeno, odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu u tužbi za genocid protiv Srbije bila bi drugačija, kazao je za Glas Amerike Gregori Stenton (Gregory Stanton), stručnjak za međunarodno pravo i direktor grupe "Genocide Watch", koja se bavi genocidom i promocijom pravnih načina da se on spriječi. 

     Pobjeda za Bosnu

     Prema njegovim riječima, nije pronađeno dovoljno dokaza prema kojima bi se vrh vlasti u Beogradu mogao proglasiti odgovornim za genocid u Bosni.
- Ovo je ipak pobjeda za Bosnu. Sud je pronašao da se Srbija ogriješila o Međunarodnu konvenciju o genocidu - smatra Stenton.
     Na pitanje - da Slobodan Milošević nije umro prije nego što mu je suđenje okončano, da li bi odluka ovoga suda bila drugačija - Stenton je odgovorio da bi odluka svakako bila drugačija.
     - I reći ću vam zašto: Haški tribunal ima dokumente dobivene od Srbije koji jasno pokazuju da je vrh vlade u Beogradu direktno bio uključen u genocid u BiH. Međutim, ti su dokumenti dati Tribunalu, pod uvjetom da ih niko osim sudija u tom Tribunalu ne može vidjeti, dakle, pod uvjetom da se drže u tajnosti, i da ih ne može vidjeti ni Međunarodni sud pravde. Imali ste situaciju gdje dvije institucije pravde u Hagu nisu mogle podijeliti materijal - kaže Stenton.

     Ignorirani dokumenti

     Stoga su, prema njegovim riječima, odvjetnici u slučaju tužbe za genocid jednostavno morali ignorirati te dokumente.
     - Da je Milošević bio osuđen za genocid, u što čvrsto vjerujem da bi bio da nije umro, i ti bi dokumenti izašli na svjetlo dana, pokazujući direktnu uključenost, kao što je činjenica da su plaće za ključne zapovjednike srpske vojske u BiH stizale iz Beograda. Zato vjerujem da bi sve bilo drugačije da Milošević nije umro prije kraja suđenja. Njemu će, eto, morati suditi onaj najviši sud - kazao je Stanton.

 

(www.avaz.ba)