A+ A A-

BOŠNJAKE KOSOVA ŠOKIRALA ODLUKA MEĐUNARODNOG SUDA

Sudije_medju_suda_big     Reakcije političkih predstavnika Bošnjaka Kosova na odluku Međunarodnog suda u Hagu   

     Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da Srbija nije počinila genocide u BiH a ni podsticala genocid u Srebrenici 1995. niti je u tome bila saučesnik, ali je prekršila svoje obaveze jer nije učinila ništa da spriječi zločin i kazni počinioce naišla je na odjek i među političkim predstavnmicima kosovskih Bošnjaka

     “Za kosovske Bošnjake presuda Međunarodnog suda u Hagu je šokantna i duboko uznemiravajuća “ kaže dr Numan Balić, predsjednik SDA Kosova.
     “Sud U Hagu na žalost donio je političku presudu koja je očigledno nastala pod uticajem svjetskih moćnika u prilog podrške aktuelnoj podršci Vlade Srbije, nažalost one koje je aminovala zločine koje je počinio Miloševićev režim zajedno sa Srbima u Bosni”.
     Zbog ovoga po Baliću, sud u Hagu je definitivno izgubio povjerenje “ nanijevši štetu čitavom jednom narodu koji je bio na meti genocida koji se zaista i dogodio”
     Ćemailj Kurtiši, potpredsjednik SO Prizren i generalni sekretar Demokratske stranke Bošnajaka podsjećajuci ne sve što se dešavalo u BiH u prvoj polovini prošle decenije pita.
     “ Zašto je onda Milošević išao u Dayton? Zašto je pregovarao u ime Srbije i bosanskih Srba kao njihov predsjednik, ako već Srbija nema veze sa agresijom i genocidom. Sama odluka Međunarodnog suda je genocidna i biće loš primjer ne samo za region jer se ne mogu zaboraviti žrtve pošto sve što se dogodilo i Bosni ima odlike genocida i zbog toga Srbije je trebala biti kažnjena”
     Zbog toga Kurtiši, pravnik po struci, na ocjenjuje da je međunarodna pravda na ovaj način pokopana pa na kraju poručuje:
     “U ime Bošnjaka sa Kosova mi suosjećamo sve ovo što preživljavaju naša braća u BiH, kao što smo suosjećali sa njima za vrijeme srpsko-crnogorske agresije na BiH”.
     Ćerim Bajrami, urednik kulturno informativnog udruzenja “Selam” i analitičar bošnajčkih prilika smatra da je ovo, kako kaže, još jedna u nizu nepravdi prema pripadnicima bošnjačkog naroda i državi Bosni i Hercegovini.
     “Učinjena je još jedna nepravda prema bošnjačkom narodu i Bosni ovog puta, na žalost u ime pravde. Po svoj prilici na ovakvu odluku suda presudno su uticale političke okolnosti a ne činjenice o agresiji Srbije i Crne Gore na Bosnu i Hercegovinu i počinjenom genocid nad Bošnjacima. Stiče se dojam da su u pravu oni Bošnjaci koji misle da je mađunarodna zajednica i ovim putem poslali jasnu poruku da su u Evropi građani drugog reda samo zbog toga što su muslimani”
     Bajrami na kraju misli da postoji način za pomirenje i pored tolikih zločina na prostoru BiH i ex Jugoslavije.
     “Veoma je važno da institucije srpskog naroda i države Srbije priznaju učinjene zločine nad Bošnjacima u ime jedne sulude ideje stvaranja takozvane velike Srbije što će biti jedan od bitnih preduslova za pomirenje i koegzistenciju između naroda i država na Balkanu”.
     Mustafa Balje, novinar  je izjavio: "Evropo zaslijepljena, sram te bilo!!! Znali smo otprilike što će tzv. Sud presuditi... Samo smo na dan presude definitivno potvrdili što godinama i vijekovima kriju prsa onih koji nam danas sude a do jučer bili slijepi i gluhi na klanja, ubijanja, silovanja nedužnih Bošnjaka...
Samo je falilo da nam kažu "Bošnjaci su krivi što su uopšte živi“.
     Mene i ne čudi ovakva morbidnost nemoralnog zapada, imajući u vidu kako je u stvari „Stara rospija“ stvorena...
Evropo zaslijepljena, sram te bilo!!!
Bošnjaci bi u Sarajevu trebali da što prije otvore svoju, bošnjačku TV, gdje bi svaki sahat prikazivati bar po minut dokumenata četničkog genocida. Samo za naše bliže i dalje komšije.
Holanđanima obavezno uz ručak.
Da se sjete kakve krvave medalje nose oko vrata...
     Sramno je i ponašanje nekih medija kojima je najvažnije bilo da ne povrijede osjećanja četnika u ime nekakve budućnosti. Kakva je to budućnost gdje je ARGUMENT SILE jači od SILE ARGUMENTA.
     Predlažem da video i tonske zapise potraže od tzv. Međunarodnog suda u Den Haagu. Njima ionako više ne trebaju...
     Željku Komšiću, prije svega Smailu Čekiću, hvala što nas uče kakvi treba da budemo... Proklet nek je svaki svijesni Bošnjak i Bošnjakinja koji tokom dana bar na tren se ne sjete na stradale Bošnjake, od Bihaća do Srebrenice...
I onaj koji ne zna ko je počinio genocid u Bosni.
     Rezigniran i razočaran prenosim samo dio iz Sušićevog romana Uhode, koji je još prije nekoliko decenija govorio o kontinuitetu naših stradanja i o našim dželatima.
“…Lahko bih ja sa samim sobom, da sam ja sama u pitanju i da sam navikla misliti o sebi bez brige o svima. Ali, žilište nesreće je daleko dublje od razloga moje lične tuge. Ja oko sebe vidim neizmjerje žrtava ovakvih kao ja, kao moj Morlak, kao i ti druže Turpijo, kao svi mi koji pamtimo ratne strahote, svejedno da li kožom ili samo okom.
Pa pošto ne mogu da ubijem ubicu, da sažežem palikuću, da kamenujem zvijer, jer sam nemoćna, dođe mi da raspletem kose, da nagrdim prsa i lice i da kunem – Prokleti da ste, vi… koji u pohlepi svog računa srčete ljudsku krv i mljackate ljudsko meso, vi koji naređujete klanja i paljevine i vi koji koljete i palite, vi zbog kojih moramo da bdijemo da nam djecu ne ugrabite, da nas drijemne u bukagije ne okujete, vi koji plaćate uhode i vi koji nas uhodite, prokleti da ste!
Dabogda vam i žive i mrtve na san i na javu izlazile da vas pitaju, one da pitaju, a vi ošinuti strahom i stidom da ne umijete odgovoriti! Dovijeka!”
Neka nam je Allah na pomoći!!!
Bošnjaci pamet u glavu...

 

Refki ALIJA

(http://www.bosnjaci.net)