Promo banner

A+ A A-

NEPRAVDA U IME PRAVDE!

Kulturno-informativno udruženje Bošnjaka Kosova «Selam», Prizren

 zlostavljanje_i_pravda_big

     Kulturno-informativno udruženje Bošnjaka Kosova «Selam», u saopćenju izdatom povodom presude Međunarodnog suda pravde,  smatra da je (uglavnom - oslobađajućom) presudom Međunarodnog suda pravde od 26. februara ove godine, po tužbi države Bosne i Hercegovine za genocid počinjen nad njenim građanima tokom agresije od strane SRJ-SCG-Srbije, učinjena još jedna nepravda prema bošnjačkom narodu i Bosni, ovoga puta, nažalost, u ime pravde!
     Zbog ove nepravde, većina svjesnih Bošnjaka Kosova i te kako saosjeća sa svojom braćom u Bosni, kao što su saosjećali i sa njihovim žrtvama i patnjama tokom agresije.
     Po svoj prilici, na ovakvu odluku suda presudno su utjecale političke okolnosti a ne činjenice o agresiji SRJ (SCG) na BiH i počinjenom genocidu nad Bošnjacima.
     Stiče se dojam da su u pravu oni Bošnjaci koji misle da je međunarodna zajednica sa ovom presudom poslala još jednu poruku da su pripadnici ovog naroda – kao muslimani – građani drugog reda u Evropi.
     Međutim, ovu odluku suda Bošnjaci BiH i Balkana ne smiju uzimati kao dodatni motiv za pospješivanje stanja razočaranja i apatije, već bi trebali (i morali) da ulože mnogo više napora u jačanju svijesti o sebi samima, kroz jačanje (i povezivanje) svojih vjerskih i nacionalnih institucija, daljnju konsolidaciju države Bosne i Hercegovine, kao i u nastavku razvoja demokratije i evro-atlanskih integracija.
     Prema žrtavama genocidne agresije na BiH, živi Bošnjaci i njihove institucije su dužni da sve njih poimenice evidentiraju, a da mjesta svoga stradanja obilježe na primjeran način, recimo poput onoga u Srebrenici. To će doprinjeti da se sačuva istina kako za pripadnike našeg naroda, tako i za sve druge, ali i kao očiti dokaz onima koji su te zločine počinili.
     Što se njih tiče, veoma je važno da predstavnici i institucije srpskog naroda i države Srbije, transparentno priznaju počinjene zločine nad Bošnjacima tokom pokušaja realizacije jedne (oživljene) sulude ideje «Velike Srbije» u devedesetim godinama prošloga vijeka. Priznanje, ali i suđenje zločincima, kao i obeštećenje žrtve, su važni preduslovi za stvaranje klime pomirenja i koegzistencije među narodima i državama na Balkanu.

Ćerim Bajrami, predsjednik KIUBK «Selam»

(www.bosnjaci.net)