Logo

REKORDAN BROJ AMERIKANACA PROTIV RATA U IRAKU I ZA POVLAČENJE SNAGA

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
vojska     Rekordan broj Amerikanaca ne odobrava rat u Iraku, a većina ih favorizira povlačenje američkih snaga iz te zemlje čak i ako u njoj ne bude obnovljen red, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja TV mreže ABC News i dnevnika The Washington Post, objavljeni u utorak.

     Dvije trećina Amerikanaca protivi se planu predsjednika Georgea W. Busha za povećanje broja američkih vojnika u Iraku.
     Bush nastavlja plaćati cijenu nepopularnog rata. Samo 36 posto ispitanih odobrava njegovo vođenje zemlje. Čak 64 posto ispitanih kaže kako rat u Iraku nije ni vrijedilo voditi, što je šest posto više nego prošloga mjeseca i novi rekordno visoki postotak.
     Glavna promjena dogodila se kod pitanja povlačenja iz Iraka, gdje po prvi puta sigurna većina od 56 posto ispitanih kaže kako bi se američke snage trebale povući iz Iraka u bez obzira hoće li u toj zemlji biti uspostavljen red.
     Za određivanje datuma početka povlačenje je 53 posto ispitanih, dok je 46 posto protiv.
     Demokrati u Kongresu imaju 60 posto podrške ispitanih za njihovo stajalište prema ratu. Njihov prijedlog da se Bushovom planiranom slanju pojačanja u Irak suprotstave novim pravilima o rotaciji postrojbi, podržava 58 posto ispitanih, dok blokiranje ratnog proračuna odobrava 46 posto Amerikanaca a 51 posto ih je protiv, prenijela je Hina.
     Ispitivanje je provedeno telefonski od 22. do 25. februara na uzorku od 1.082 odrasle osobe, a margina greške mu je +/- 3 posto.

 (Fena)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.