Logo

SVI MI ZNAMO DA JE SRBIJA POČINILA GENOCID

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
sud pravde     Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić, koji je prisustvovao izricanju presude u Međunarodnom sudu pravde, kazao nam je nakon izlaska iz Palate mira da su njegova osjećanja pomiješana i kreću se između satisfakcije i razočarenja.

Nepobitna činjenica

     - Satisfakcija je u tome da je ipak BiH sa svim svojim poteškoćama i tako malo mogućnosti na raspolaganju prisilila državu Srbiju da dođe na MSP i dokazuje da nije počinila genocid iako mi znamo da jeste, ali i razočarenje jer ovaj sud ipak nije jasno i nedvosmisleno kazao da je Srbija počinila genocid u BiH, iako je to nepobitna činjenica koju svi mi znamo - kazao je reis Cerić.
     On je istaknuo da ova presuda govori mnogo više o samom Sudu nego o onome što se dogodilo u BiH.
     - Uostalom, nama u BiH niko ne treba govoriti šta se dogodilo, mi to vrlo dobro znamo i nama niko ne treba dokazivati niti mi trebamo nekom dokazivati ko je planirao, izvršio i ko nije kaznio one što su počinili genocid. Mi znamo da je sve to došlo iz Beograda i mi ćemo živjeti s time - rekao je reis Cerić.
     Međutim, kako je dodao, bh. tim je u ovom postupku uradio veoma dobar posao i zaslužuje pohvale, a naročito naš agent Sakib Softić.

 Masovna ubijanja

     - Sa sredstvima koja su oni imali na raspolaganju, sa podrškom koju su imali, dobili smo mnogo više nego druga strana koja je založila sve kako bi dokazala ono što se ne može dokazati, odnosno da bi opovrgla ono što se opovrgnuti ne može. Nažalost, nije rečeno da su Srbija i Crna Gora odgovorne za genocid u Srebrenici, ali je ustanovljeno da se u Srebrenici dogodio genocid, a na drugim mjestima u BiH zločini protiv čovječnosti, masovna ubijanja - kazao je ef. Cerić.
     Također, on je kazao kako smatra da će presuda imati veoma pozitivan odjek u BiH i za budućnost naše države, "jer pravi način da se nesporazumi među narodima razriješe jeste Međunarodni sud, i on je svoje rekao i to ostaje za vjekove vjekova".

 Poruka mojim muslimanima

     - Želim poručiti mojim muslimanima da ovu presudu trebamo doživjeti kao nešto što nam daje nadu da će naša djeca u BiH i na Balkanu živjeti bolje i imati bolju budućnost od naše historije. A ako imamo još na umu da je ovaj sud naložio Srbiji da se obaveže da više ne počini genocid kakav je počinila u BiH, znači da je Srbija kriva za genocid u BiH - istakao je reis Cerić.

(http://www.avaz.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.