Logo

MILIONI EURA POTREBNI ZA OBNOVU FERHADIJE

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
ferhadija     Islamska zajednica još nije odredila tačne termine za održavanje donatorske konferencije za obnovu Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, potvrdio je "Dnevnom avazu" predsjednik Medžlisa banjalučkog IZ Kasim Mujčić.

     On dodaje kako je planirano da se ova konferencija održi i u Sarajevu i u Banjoj Luci, a na nju će biti pozvani svi ljudi dobre volje koji su voljni pomoći u izgradnji ove džamije, porušene do temelja maja 1993. godine.

     "Ono što mi pokušavamo uraditi jeste da je obnovimo prema prvobitnom izgledu, istim načinom gradnje i istim kamenom", naglašava Mujčić.

     Kamenje, koje je pronađeno na deponiji u Ramićima poslije rata, očišćeno je i sada se nalazi na sigurnom, čekajući novu izgradnju. Mujčić naglašava da je od iskopavanja temelja pa do danas, delegacija UNESCO-a više puta obilazila mjesto obnove.

     "Trudićemo se da očuvamo autentičan izgled Ferhadije kakav je imala prije rušenja. Bila je zaštitni znak Banje Luke i takav tretman i zaslužuje", kaže Mujčić.

     Prema nekim procjenama IZ, da bi se Ferhat-pašina džamija izgradila i povratila prvobitni izgled, trebaće milioni eura. Taj novac IZ nema, pa će ga pokušati prikupiti na donatorskim konferencijama.

 Ko je do sada dao novac

     Do sada je putem donacija IZ dobila blizu milion maraka, ali ova suma jedva da je dovoljna za obnovu temelja. Među one koji su dali novac za obnovu Ferhadije su Vlada RS sa blizu 650 hiljada maraka, Američka ambasada u BiH koja je osigurala stotinu hiljada KM, te Njemačka vlada. U banjalučkom Medžlisu pomoć očekuju i od Federalne vlade, kao i od Vijeća ministara BiH.

(www.avaz.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.