A+ A A-

ESAD ZORLAK ODLIKOVAN MEDALJOM AUSTRALIJSKOG REDA

Esad_Zorlak_big     Ugledni član i aktivista bošnjačke ali isto tako šire društvene zajednice grada Geelong u blizini Melburna u Australiji gosp. Esad Zorlak prvi je Bošnjak kojem je dodjeljeno do danas najveće priznanje ‘Medalja Australskog Reda (Order of Australia Medal - OAM).

     Ova prestižna medalja dodjeljuje se svake godine povodom obilježavanja ‘Dana Australije’ građanima koji su svojim radom, bilo profesionalnim znanjem bilo društvenim djelovanjem, dali zapažen doprinos u razvoju određene oblasti ili pak doprinjeli ozbiljnom unapređenju razvoja društvene zajednice. Zorlaku je ova medalja dodjeljena kao znak priznanja za njegov nesebični angažman u rasponu od oko 25 godina aktivnog djelovanja u etničkoj zajednici Gzilonga na planu izgradnje harmonije, međuetničke tolerancije i suradnje među različitim etničkim zajednicama ovoga lijepoga priobalnog grada države Victoria.
     Ovo visoko drzavno priznanje uručuje Guverner Australije koji je zastupnik državničkih ovlasti kraljice Elizabete II u Australiji.
     U uvodnom obrazloženju koje je objavljeno u štampi posebno se ističe doprinos Esada Zorlaka u dočeku, zbrinjavanju i pomaganju muhadžira iz ratom razorene i opustošene Bosne i Hercegovine u periodu od početka agresije na BiH 1992. pa sve do završetka agresije na našu domovinu.
     Koliko god je ovo visoko priznanje obradovalo Esada Zorlaka može se s pravom tvrditi da ova prestižna medalja također služi na čast svim Bošnjacima koji žive u Australiji. Esadov vrijedni rad, nesebično zalaganje i pomoć drugima u nevolji te zalaganje za toleranciju i suživot kao i izgradnju istinskog pluralnog društva u Geelongu i dakako šire u Australiji nije ostalo nezapaženo ni od strane države niti pak od strane Esadovih prijatelja i suradnika koji su ga predložili za dodjelu medalje australskog reda OAM.
     Esadov karakter moralne ličnosti, njegova fina insanska narav i edeb, koji je danas u velikom deficitu, njegova istinska opredjeljenost kako za mir, slogu, suživot i moralno-etičke vrijednosti humanog, demokratskog i tolerantnog društva kojim se Australija može ponositi nisu mogle proći nezapaženo. U razgovoru sa Esadom neposredno nakon dodjeljivanja ove medalje, čak šta više i prije samog obznanjivanja iste, treba istaknuti skromnost ovog našeg vrijednog Bosnjaka, aktiviste, vjernika, džematlije i humaniste koji nikada nije ni slutio niti se nadao ovako visokom priznjanju. 

oam_2_big


     Čestitajući Esadu Zorlaku na dodjeli Medalje Reda Australije treba istaknuti i njegov zapaženi dugogodišnji doprinos i angažman na planu izgradnje i jačanja Islamske zajednice Bošnjaka Australije, učešće u formiranju i radu Vijeća BiH Organizacija Australije kao i prijethodni angažman i doprinos djelovanju ogranka Sranke demokratske akcije. Esad je uvijek bio tamo gdje i njegovi Bošnjaci. Zbog toga s ponosom ističemo da je Esad jedan od vrijednih sinova Bosne koji su za svoju drugu domovinu odabrali Australiju. U nadi da će se i drugi Bošnjaci ugledati na Esada i slijediti njegov društveni put, našem Esadu želimo da u potpisu svoga imena s ponosom nosi obilježje OAM u uvjerenju da isto služi na čast cijelokupnoj bosanskoj i bošnjačkoj zajednici Australije a nadamo se i same Bosne i Hercegovine kao i njene dijaspore.
      Završit ćemo ovaj prikaz aluzijom na kur’anski ajet u kojem se vjernicima naređuje da rade a da će njihov trud vidjeti Svevišnji Allah dz.s. i Njegov Poslanik i vjernici.

Mr. Osman SOFTIĆ

(http://www.bosnjaci.net)