Promo banner

A+ A A-

DANAK PROZELITIZMA NAD BOŠNJAČKIM DUŠAMA OD FATE OMANOVIĆ DO MERIME AJNADŽIĆ

latic     Kao predsjednik Narodne bošnjačke stranke, koja je inspirirana programom i političkim djelovanjem Alibega Firdusa, lidera prve bošnjačke političke organizacije (MNO), pozvan sam da reagiram na informciju koju je prenijela dnevna štampa u Sarajevu o Merimi Ajnadžić iz Sarajeva, koja je se preobratila u kršćanstvo i postala redovnica (časnih) sestara iz reda Karmelićanki u Italiji.

     Kao što je poznato iz bosanske historije povod općenarodnim demonstarcijama koje je predvodio Alibeg Firdus i iz kojih je nastala prva bošnjačka politička organizacija MNO, bilo je pokrštavanje maloljetne djevojčice Fate Omanović iz Travnika. Fatu su, isto kao i Merimu, časne sestre bile odvele u samostan. To je bio samo jedan u nizu incidenata i pokušaja realizacije prozelitističke politike prema Bošnjacima tadašnjeg okupatora Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući tako rezolutnom otporu bošnjačkih masa, Fata je doživjela starost i umrla kao muslimanka.
      Zar nakon tačno sto godina Bošnjaci ne plaćaju isti prozelitistički danak?! Merima je odvedena kao dijete i danas, kako tvrdi direktorica sirotišta iz kojeg je odvedena, kao punoljetna «bez prisile» prihvatila je kršćanstvo i postala redovnica.
      Kao čovjek, prije nego kao predsjednik stranke koja je inspirirana djelovanjem i iskustvom Alibega Firdusa, izražavam svoje gnušanje na indolentnost bosanskohercegovačke javnosti prema ovoj informaciji i ovakvom obrazloženju sudbine jedne bošnjačke djevojčice.
      Sudbine Bošnjakinja od Fate Omanović, do Fate Orlović, a posebno ubistvo Melihe Durić iz Vlasenice i pokrštavanje Merime Ajnadžić, iz Sarajeva, samo su izdvojeni slučajevi pojedinačnih nesretnih subina Bošnjakinja danas. Sa sigurnošću tvrdimo da su desetine bošnjačkih djevojčica, izbjeglica, doživjele šikaniranja zbog pokušaja prozelitizma, kao što desetine bošnjačkih žena diljem arapskog svijeta danas traži svoja elementarna prava.
      Zato pozivam dr. Harisa Silajdžića, kao bošnjačkog člana Predsjedništva, da reaktivira pitanje izlaska, usvajanja i situiranja mnogobrojne bošnjačke djece tokom rata, te ulogu i rad kako muslimanskih tako i kršćanskih humanitranih organizacija.
      Pozivam reisu-l-ulemu dr. Mustafu-efendiju Cerića, da se upozna s informacijom i sudbinom Merime Ajnadžić, i iznese vjernicima tačnu informaciju koliki je bio bošnjački danak prozelitizma tokom i nakon agresije na BiH.
      Pozivam Rešida Hafizovića, kao akademika Iranske akademije znanosti i kao magistranta katoličke bogoslovije u Zagrebu, da, onako hrabro kao što je upozorio Bošnjake da im «Vehabije dolaze po djecu», odgovori istima, ili pokrene javnu debatu o ulozi nemuslimanskih humanitarnih organizacija u BiH.
     Velikodostojnicima katoličke crkve, kao i predstavnicima kršćanskih humanitarnih organizacija u BiH ostavljam «na dušu» sudbinu Merime Ajnadžić!
      Ukoliko pozvani ne učine ništa po pitanju danka prozelitizmu nad bošnjačkim dušama, Narodna bošnjaka stranka se obavezuje na organiziranje masovnih demonstracija radi ukazivanja potrebe zaštitite časti i prava Bošnjakinja u domovini i svijetu, stoji u saopćenju Narodne bošnjačke stranke i njenog predsjednika Nedžada Latića.