Promo banner

A+ A A-

ADEKVATNA KOMPENZACIJA BOŠNJACIMA ZA GENOCID, KAO JEVREJIMA ZA HOLOKAUST

Saopćenje Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

KBSA_big     Pokretanje Tužbe Republike Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za kršenje Međunarodne konvencije o genocidu je vizionarski akt tadašnjeg političkog i državnog rukovodstva Republike BiH. Operacionalizacija Tužbe je vizionarski akt najboljih experata u oblasti međunarodnog prava. Za mnoge je Tužba bila utopija i većina nije vjerovala da će do presude uopće doći.

     Danas kada čekamo 26. feb. 2007. godine važno se prisjetiti svih patriota koji su odbranili državu Bosnu i Hercegovinu i koji su na odluku da se pokrene Tužba uradili sve da ta Tužba dobije svoju formu, da se Tužba procesno struktuira, da se pronađu i uz Tužbu prilože svi dokazi koji bi zadovoljili optužbe.
Kada čekamo presudu pred Međunarodnim sudom pravde, već na drugom sudu, Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije imamo dvije presude za genocid i velike šanse da se genocid dokaže i u drugim slučajevima osim Srebrenice. Nije bilo lahko skupiti sve dokaze i pravno se izboriti da se proces u Tužbi održi sve ove godine. Srbi su pokušavali nebrojeno puta izdejstvovati nenadležnost Međunarodnog suda pravde, te usporiti postupak.
     Ono što je najvažnije, pozitivni ishod Tužbe, pored satisfakcije žrtvama otvara mogućnost da se Srbija i Crna Gora za realtivno duži period stave pod međunarodnu jurisdikciju, kao Njemačka nakon Drugog svjetskog rata. Srbiji i Crnoj Gori treba zabraniti ne samo posjedovanje bilo kakavog oružja, nego i zabraniti da imaju ikakvu namjensku proizvodnju. Država koja je odgovorna za genocid ne može imati vojsku. Država koja je odgovorna za genocid mora podnijeti sankcije. Njemačka je tek 1999. po prvi puta sa svojom vojskom izašla van granica Njemačke i to na Kosovo. Njemačka je platila ratnu štetu. Jevreji su naplatili holokaust, a Bošnjaci će naplatiti genocid kad dođe presuda.

     Nikada ni jedan genocid nad Bošnjacima nije bio procesuiran. Danas već jeste na Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije, a uskoro će i na Međunarodnim sudu pravde. Jer Međunarodni sud pravde mora raditi po savjesti, bez politike i političkog uplitanja.
     Ujedinjene nacije su Bosni i Hercegovini i Bošnjacima uvele embargo na oružije u toku agrasije i genocida, slale međunarodme mirovne snage i paštete da lakše umiremo, obavezale se na zaštičene zone u kojima se desio genocid, slale razne macKenzie da rade za agresora. Tako su Ujedinjene nacije direktni saučesnik genocida nad Bošnjacima. I danas imamo Međunarodni krivični tribunal koji trpi udare od članica Ujedinjenih nacija. Niko nije očekivao da će dometi Međunarodnog krivičnog tribunala biti toliki, zato danas Rusija i Kina traže njegovo zatvaranje, a Evropska unija kaže da hapšenje Karadžića i Mladića nije uvjet za ulazak Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju.
     Presuda Međunarodnog suda pravde bi značila da su Ujedinjene nacije konačno nešto uradile u smislu stavljanja tačke na sramnu ulogu u BiH, da je pravda i istina dostižna, da se zločin genocida i agresije ne isplati, te da je zločin protiv čovjećnosti kažnjiv, kaže se u Saopćenju koje potpisuje Emir Ramić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.