Promo banner

A+ A A-

U BANJA LUCI UBIJENO 500 NESRBA

ferhadija     Procjene nekih humanitarnih organizacija koje su djelovale u Banjoj Luci od 1992. do 1995. godine govore da je u tom periodu ubijeno oko 500 civila nesrba.

     Prema pisanju Dnevnog avaza, Okružni sud u Banjoj Luci izbjegava okvalificirati zločine koji su počinjeni u vrijeme rata nad nesrpskim stanovništvom tog dijela BiH kao ratne zločine.

     U optužnici protiv bivših pripadnika Vojske RS, Miladina Trivića, Siniše Milojčića i Slobodana Bajića, ističe se da su imenovani 18. juna 1993. godine, u blizini groblja u banjalučkom naselju Vrbanja, "uz primjenu sile zaustavili Maidu Medara i silom je utjerali u automobil, pritom je udarajući drvenom palicom".

     Nakon toga, navodi se dalje, odvezli su je na kupalište Mirnica, gdje su "uz primjenu sile vršili obljubu nad Maidom Medara", a potom je, "kako bi prikrili zlodjelo", udavili kaišom skinutim sa automatske puške.

     Trivić, Bajić i Milojčić su 5. juna 1993.godine provalili u kuću Safeta H. u banjalučkom naselju Vrbanja, te uz prijetnju automatskom puškom, u prisustvu Safeta i njegovog sina Edina, silovali njegovu kćerku i suprugu. Niti ovaj zloćin nije okarakteriziran kao ratni zločin.

(www.avaz.ba)