Logo

DUDIĆ: RADI SE O JEDNOM VRLO NEOZBILJNOM SKUPU

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
dudic1     Sabor Islamske zajednice u Beogradu jučer je imenovao Hamdiju ef. Jusufspahića za vršioca dužnosti reisu-l-uleme. U saopćenju koje je potpisao predsjednik Vrhovnog sabora IZ Srbije Miralem Hodžić navodi se da ova odluka odmah stupa na snagu.

 Porodična odluka

     Ovu odluku, kao i prethodne o osnivanju Rijaseta, nisu podržali muslimani iz drugih dijelova Srbije.

     -Radi se o jednom vrlo neozbiljnom skupu i Islamska zajednica Sandžaka ne želi da ga komentira – stav je IZ Sandžaka koji je prenio Mevlud Dudić, predsjednik Odbora za objedinjavanje IZ u Srbiji.

     Stav muslimana u drugim dijelovima Srbije je da je IZ institucija sa poznatim sistemom rada te da se ovakav postupak iz Beograda jedino može tumačiti kao porodična odluka Jusufspahića, imajući u vidu da je Hamdija beogradski muftija, sin Muhamed zamjenik i imam beogradkse džamije, a drugi sin Mustafa imam u Niškoj džamiji.

     Dodaju da o legitimnosti ove odluke najbolje govori činjenica da saboru u Beogradu nije prisustvovao niko od predstavnika IZ Preševske doline, Vojvodine i IZ Sandžaka, "izuzev jednog imama koji prije nekoliko godina otjeran s posla i nekoliko članova SDA iz Novog Pazara".

 Jednostran akt

     Muhamed Salkić, generalni sekretar Rijaseta, ističe da ovu odluku smatraju jednostranim činom dijela IZ u Beogradu te da kao takva ne obavezuje IZ u BiH.

     -Islamska zajednica u BiH takav jednostran akt proglašavanja IZ u Srbiji i izbor Hamdije ef. Jusufspahića ne prihvata, ukoliko u tome legitimno nije učestvovao Mešihat IZ u  Sandžaku – kaže Salkić.

     On dodaje da je IZ u BiH po svom ustavu dužna voditi brigu o Mešihatu IZ u Sandžaku jer je to njen sastavni dio.

 U martu Objediniteljski sabor

     Dudić najavljuje da će do 10. marta biti održan Objediniteljski sabor IZ Srbije, koji će minorizirati utjecaj Jusufspahića i osujetiti njihova nastojanja da stvore paralelnu vjersku zajednicu.

     - Očekuje se dolazak između 400 i 500 imama iz cijele Srbije. Oni pokrivaju 150 džamija u Sandžaku, 70 u Preševskoj dolini, Vojvodini, odnosno u cijeloj Srbiji, izuzev beogradske džamije i džemata u Malom Zvorniku – ističe Dudić

(www.avaz.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.