Logo

CRKVA U DVORIŠTU FATE ORLOVIĆ - RASPIRIVANJE NACIONALNE I VJERSKE MRŽNJE

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
fataorlovic     Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice osuđuje to što su tužilaštvo u Bijeljini i Opštinski sud u Srebrenici pokrenuli sudski postupak protiv nedužne starice Fate Orlović iz Konjević-Polja, koja je branila svoje neotuđivo pravo na nepovredivost privatnog posjeda, na kojem je Srpska pravoslavna crkva bespravno izgradila vlastiti vjerski objekt.

     "Slučaj Fate Orlović pokazuje da je BiH, u mnogim svojim segmentima, zemlja apsurda i da se ti apsurdi prelijevaju preko funkcionisanja države, entiteta, kantona i općina. Najgore je, ipak, kada sve to padne na leđa običnog čovjeka, uz to još povratnika. Već duže vrijeme svjedoci smo tragedije Fate Orlović, koja ne može da dosegne pravdu i ostvari zahtjev da iz dvorišta njene kuće bude uklonjen pravoslavni vjerski objekt, napravljen dok je ona bila portjerana iz svog doma", kaže ministar Safet Halilović.

      On postavlja pitanje zašto je crkva napravljena u mjestu gdje uopšte nema pravoslavaca? Šta je bio cilj ovakve gradnje?

       "Odgovor je vrlo jasan. Trebalo je spriječiti protjerani narod druge vjere da se vrati, trebalo je jasno pokazati da im tu nije mjesto. Upravo izgradnja crkve u dvorištu Fate Orlović imala je za cilj raspirivanje nacionalne i vjerske mržnje, jer je izgrađena sa jasnom namjerom nepoštivanja opstanka drugih i njihovih ljudskih prava", navodi Halilović.

      Ustrajavanje i pokušaj nasilnog zadržavanja ovog vjeskog objekta u dvorištu stare muslimanke, nastavlja Halilović, nije ništa drugo do poruka svima da postoje zadnje namjere vlasti RS kada su u pitanju prava drugih i njihov opstanak u ovom entitetu.

 

Zamjena teza

     "Zbog toga tužba protiv starice Fate Orlović nije ništa drugo nego zamjena teza. Ispada, prema tome, da nisu mržnju raspirivali oni što su blagosiljali paravojne formacije, a da nikada niko nije niti pokušao da ih pozove na odgovornost, niti su krivi oni što su gradili na tuđem i tamo gdje tom vjerskom objektu nije mjesto. Imputira se krivnja Fati Orlovic da raspiruje vjersku i nacionalnu mržnju, iako je upravo ona žrtva tuđeg raspirivanja mržnje, maltretiranja i pokušaja da bude otjerana iz svog doma", kaže Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Vlast u RS mora poštivati ljudska prava

     "Krajnje je vrijeme da pravosudni, policijski organi i vlast u cjelini, a posebno ona u RS, ispune svoje obaveze u vidu poštivanja ljudskih prava Fate Orlović, njenog dostojanstva, sigurnosti i nesmetanog života na njenom imanju, u domu i zavičaju", kaže Halilović.

 (www.avaz.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.