edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

NEKA O SPOLNOSTI U ŠKOLI PREDAJU VJEROUČITELJI

skola.s     Križ života", najčitaniji vjerski web portal katoličkoga usmjerenja, javno se usprotivio uvođenju bilo kakvog zdravstvenog odgoja u škole, pa tako i spolnog odgoja.

     Glavni urednik Hrvoje Cirkvenec, čiji portal najpomnjivije prate upravo mladi, napisao je kako je stekao dojam da "nijedan od tih programa nije potreban"!

     U školskom programu već postoji biologija koja djeci pruža informacije o spolnosti utemeljene na znanosti, s posebnim fokusom na čovječje tijelo. S druge strane, djeca mogu birati između vjeronauka i etike gdje mogu učiti o seksualnosti, no kroz prizmu moralnih i etičkih vrijednosti tumači Cirkvenec.

     Po njegovu mišljenju, potpuno je nepotrebno uvođenje posebnog programa koji bi sažimao ta dva pogleda. Za njega je bolje upotpuniti i proširiti pogled na seksualnost s pomoću biologije i vjeronauka, odnosno etike. On upozorava na to da mladi najviše uče o seksualnosti na ulici, uz prijatelje, različitu "zabranjenu" literaturu i ostale medije poput TV-a i interneta.

     Teško je vjerovati da bi novi školski program to promijenio. Roditelji u većini slučaja ne razvijaju komunikaciju s djecom, osobito o pitanju seksualnosti, te se i tu stvara "rupa" koja bi se željela brzinski zakrpati programom u školi. Mladima ostaje učenje s pomoću socijalizacije, na primjerima osoba od povjerenja. Koliko vjeruju i koliko bi poslušali savjete osoba koje bi provodile program, možemo samo naslutiti, no gotovo sam siguran da program ne bi imao bitan utjecaj na mlade ma tko ga provodio zaključuje Cirkvenec.

 

(http://www.vecernji-list.hr)