edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

KONCERTNA MANIFESTACIJA U POVODU VELIKIH JUBILEJA

skosevo     U povodu velikih jubileja koji će ove godine biti obilježeni na području Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u Sarajevu će biti održana i velika koncertna manifestacija duhovne muzike.

     Muharem ef. Hasanbegović, šef kabineta reisu-l-uleme i član Organizacionog odbora manifestacije ispred Rijseta IZ, koja će pod nazivom "Moj ummete" biti održana na stadionu "Asim Ferhatović" na Koševu 28. jula, ističe da je na temelju zaključka Rijaseta potpisan Protokol o saradnji Rijaseta IZ i agencije Selam, a ova manifestacija koja je u medijima nazvana koncertom duhovne muzike u povodu šest stoljeća islama na ovim prostorima, u suštini je manifestacija javnog karaktera u povodu obilježavanja velikih jubileja u tekućoj godini, kao što su 470 godina Gazi Husrev-begove medrese i biblioteke, 130 godina Mekteb-i-nuvaba, 30 godina rada Fakulteta islamskih nauka i drugih godišnjica poput 450 godina Karađoz-begove medrese u Mostaru.

     U povodu ovih velikih jubileja u Islamskoj zajednici bit će održane brojne manifestacije i okrugli stolovi, a koncertom duhovne muzike željela se pružiti prilika širim narodnim krugovima da učestvuju u obilježavanju ovih godišnjica.

     Prema riječima Muharema ef. Hasanbegovića, 28. juli je odabran jer se pretpostavlja da će brojni Bosanci i Hercegovci tokom ljeta boraviti u domovini i time im pružiti priliku da uzmu učešća na ovom koncertu.

     Ismet Veladžić, drugi član Organizacionog odbora manifestacije ispred Rijaseta, kaže da će se koncertna manifestacija sastojati od više dijelova: oficijelnog dijela i obraćanja reisu-l-uleme, učenja Kur'ana od strane poznatih međunarodnih i domaćih učača, izvođenja najpoznatijih ilahija i kasida i revijalnog muzičkog dijela u kojima će učestovati odabrani domaći i međunarodno afirmirani učesnici.    

     Podsjećamo, Rijaset Islamske zajednice je pokrovitelj ove manifestacije, a agenciji "Selam", s čijim je direktorom Fahrudinom Đapom potpisan Protokol o saradnji, povjerena je organizacija i realizacija programa.

     Faruk Drina, Emir Nuhanović i Mehmed Bajraktarević, predstavnici agencije Selam, na konferenciji za štampu u Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu 7. februara, kazali su da će na ovoj manifestaciji učestvovati najbolji izvođači iz BiH i inozemstva, a očekivanja su da će od 70 do 100 hiljada posjetilaca biti prisutno na Koševu.

 (www.rijaset.ba)