A+ A A-

SAOPŠTENJE ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA S. AMERIKE

dzemat_amerika     Hvala Allahu koji je Jedini hvale dostojan, od Njega pomoć, oprost i uputu tražimo! Svjedočimo da je samo Allah bog, Jedan, Jedini. I svjedočimo da je Muhammed, a.s., Njegov rob i Njegov Poslanik. Neka je spas i mir na njega na njegovu časnu porodicu, na njegove uzorite ashabe i na sve one koji su ga slijedili i koji ga budu slijedili do Sudnjeg dana.

     Draga braćo i sestre,  pozivamo naša srca da iskreno Allahu zahvalu upute. Molimo Allaha Dželle Šanuhu da Svoju milost spusti među nas, da nas učini od onih koji su strpljivi. Činimo dobra djela, prije nego budemo zauzeti! Oprost tražimo prije nego što umremo! Sve što će doći znajmo da je blizu. Allah neće ništa požuriti zato što to neko požuruje, nit će usporiti zato što to neko usporava! Zato , bojmo se Allaha onako kako se treba bojati.  Znajmo da prolaskom svake sekunde odlazi dio nas. Svaka sekunda je naša šansa do Allahova zadovoljstva. Zato ne propustimo priliku jer propuštena prilika se nikad neće moći nadoknaditi.

     Allah Dželle Šanuhu kaze u Kur`anu „O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim. A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku, ako vjerujete u Allaha i u onaj svijet; to vam je bolje i za vas rješenje ljepše“ (En-Nisa: 59). “On vam propisuje u vjeri isto ono sto je propisao Nuhu i ono sto objavljujemo tebi, i ono sto smo naredili Ibrahimu i Musau i Isau: “Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!”(Sura, 13).

     Muhammed Alejhisselam je rekao: “Čvrsto se držite džemata, a čuvajte se razilaženja. Šejtan je sa pojedincem, a od dvojice je dalji. Ko zeli Džennet, neka se drži džemata, a onaj koga dobro njegovo djelo raduje, a njegovo loše djelo žalosti, pa taj je mu`min”. (Tirmizi I Hakim)

     Draga braćo i sestre, muslimani su univerzalni ummet zato što je islam univerzalna vjera utemeljana na dva osnovna principa:

     Prvo, Allah, dž.š., je prvi i zadnji za sve što postoji. Samo je Bog, koji nije rodio i nije rođen, i kojem ništa i niko nije ravan, vrijedan poštovanja i obožavanja. Samo je On sudija. Svi se na kraju Bogu, dž.š., vraćamo.

     Drugo, islam se temelji na univerzalnom moralnom imperativu: "pozivaj na dobro i odvraćaj od zla." A to znači: vjeruj iskreno; govori istinito; radi pošteno; i ponašaj se moralno. Nemoj vjerovati lažno; nemoj govoriti neistinito; nemoj raditi nepošteno; i nemoj živjeti nemoralno.

     Dragi Bošnjaci, Allahovom milošću bosanski muslimani su prihvatili instituciju islama u devetnaestom stoljeljeću i na taj način sačuvali univerzalnu vjeru u Jednog Bog i ostali vjerni principu univerzalnog ummeta. Zato je Islamska zajednica dar Božji kojeg se ne smije nijekati, niti ga se smije obeščašćivati. Ko to ne razumije, ne može suditi o bosanskim muslimanima; ko to ne poštuje, nema pravo ničem bosanske muslimane učiti – ni vjeri koju oni znaju, ni vjernosti ummetu koju oni čvrsto drže.  

     Imajući  to na umu, a i na osnovu ukazane potrebe, te na osnovu Rezolucije o tumacenju islama od Rijaseta IZ-e u BiH, Islamska Zajednica Bosnjaka u Sjevernoj Americi IABNA, izdaje slijedece:

     Saopštenje

     IABNA, kao krovna vjerska organizacija Bosnjaka u Sjevernoj Americi, daje na znanje da je već duže vrijeme suočena sa pojavom neprimjerenog tumačenja islama od nekih pojedinaca i grupa koje uznemiravaju muslimane i od postojećeg dobra koje se ogleda u jedinstvu kelime-i tevhida i tevhid-i kelime potiče se fitneluk koji vodi razdoru i raskolu među muslimanima. Te grupe, udruženja i pojedinci djeluju van sistema naše Islamske zajednice ovdje, a samim time i Rijaseta u čijem sastavu djelujemo.

     IABNA je odlučna u namjeri da zaštiti originalnost vjekovne tradicije islamskog organiziranja u BiH, a i ovdje. koja se pokazala životnom u svim prilikama kroz koje su prolazili bosanskih muslimani zadnjih stoljeća, posebno u kriznim trenucima za njihov opstanak kakva je bila zadnja agresija na našu zemlju i naš narod. Stoga, IABNA poziva sve svoje aktiviste, clanove i simpatizere da u svom radu u džamiji, mektebu, školi i na bilo kojem drugom javnom mjestu budu dosljednji u tumačenju institucionalnog učenja islama na temeljima Kur'ana, Sunneta i našeg bosansko-hercegovačkog iskustva.

      IABNA osuđuje svaku vrstu klevete i etiketiranja bilo koga u Islamskoj zajednici, posebno na osnovu mezhebske ili ideološke predrasude. IABNA je jedinstvena u svom doktrinarnom i institucionalnom učenju islama i odbija bilo kakve podjele po mezhebima.

 

Zapažajući i Osjećajući opasnost od sračunate podjele i razdora među bosanskim muslimanima, kao i neprimjerenu agresivnost pojedinaca i grupa u tumačenju islama, želimo naglasiti da se dešavalo da pojedini pisani i internet mediji, objave članak koji promoviše ove grupe i pojedince koji ne samo da djeluju van sistema nego i aktivno rade protiv sistema. Takve pojave zbunjuju naše članove, uvode razdor i legitimišu njihovo djelovanje...

 

Radi bolje i korektnije saradnje, pravovremene reakcije i tačne informacije, da se ne bi svjesno ili nesvjesno ponavljale greške obavještavamo vas da sljedeći imami, pojedinci i džemati djeluju u sastavu IABNA-e:
 

     Dr. Senad ef. Agić - Imam u Chicagu i Gl. imam za SAD     dekret

     Kemal-ef Karić - Imam u Chicagu, II                                ovlas.

     Dr. Bajram ef. Mulić – Imam u New Yorku                       dekret   

     Ismet ef. Zejnelović – Imam u Atlanti                             dekret

     Dzenan-ef. Kaljanac – Imam u Detroitu                           dekret

     Muhamed ef. Hasić – Imam u St. Louisu                         dekret

     Enver-ef. Kunić – (v.d.i.) u St. Louisu (II)                       ovlas.

     Sabahudin ef. Ćeman – Imam u Phoenixu                       dekret

     Muaz ef. Redzić – Imam u Nashville-u                              ovlas.          

     Azam ef. Efendira – Imam u Louisvilleu                            dekret

     Ahmet ef. Alić – Imam u Grand Rapidsu                          ovlas.                      

     Abdulah ef. Polovina – Imam u Seattleu                          dekret

     Mensur ef. Masnopita – Imam u San Joseu                       dekret

     Jasmin ef. Huskić –( v.d.i.) u Portlandu                            ovlas.

     Ibran ef. Salkić –( v.d.i.) u Charlotteu                              ovlas.

     Senahid Halilović – ( v.d.i.)  u New Yorku (II)                    ovlas.               

     Ahmed-ef. Cerić – (v.d.i.) u Jacksonvilleu                         ovlas.

     Hfz. Nermin-ef. Spahić – Imam u Des Moines                     dekret

     Mehmed Elezović v.d.i. u Washington (DC)                       ovlas.    

     Mirzet-ef. Mehmedović – Imam u Hartfordu                      ovlas.

     Jasmin Latifović – (v.d.i.) u St. Petersburg                       ovlas.

     Aziz-ef. Zulum – (v.d.i.) u Houstonu                                ovlas.

     Muhamed ef. Brka – Imam u Chattanoogi                         ovlas.

     Fejlem ef. Salkić – Imam u Detroitu                                 dekret

     Bilal ef. Merdan – Imam u Bowling Green-u                       dekret

     Tajib ef. Pašanbegović – Imam u Torontu i gl. imam za Kanadu   dekret

      Ismail ef. Fetić - Imam u Hamiltonu                                dekret

     Nedžad ef. Hafizović – Imam u Torontu                           ovlas.

       Ostali pojedinci i grupe koji nisu na navedenoj listi nisu u sastavu IABNA-e. Mi se nadamo, ako Bog da, da ce i oni jednog dana shvatiti da trebaju biti dio institucionalnog organiziranja Bošnjaka ovdje i staviti se na raspolaganje IABNA-i i biti njen dio. Molimo vas da ovo saopštenje shvatite na najbolji i najpozitivniji mogući način, a radi očuvanja našeg jedinstva i islamskog bratstva i sestrinstva ovdje daleko od naše domovine Bosne i Hercegovine.

     Mi vas mahsuz selamimo i želimo vam sve najbolje, te vas pozivamo da budete uz IABNA-u!

     Upravni odbor IABNA-e

     4. februar, 2007