Logo

TAKVIM ISLAMSKE ZAJEDNICE BOŠNJAKA SJEVERNE AMERIKE

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
Image     Prvi broj Takvima Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike izašao je iz štampe i distrubuiran je po džematima na području Sjeverne Amerike.

     Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike, pored ovogodišnjeg Takvima, također već drugu godinu zaredom, izdaje kalendar koji informiše džematlije o svim važnijim datumima u tekućoj godini.
     Hfz. Nermin ef. Spahić, urednik Takvima i šef Ureda za izdavačku djelatnost Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IABNA) ističe da se u Takvimu "mogu naći sva dešavanja koja su obilježila godinu, kako na duhovnom, tako i na društvenom, socijalnom, naučnom i drugim aspektima ljudskog bistvovanja na određenom prostoru.
     Takvim je vremenski i prostorni pregled dešavanja u jednoj zajednici, glavnih tokova rada i djelovanja, kao i arhivska i dokumentarna zabilješka o jednom narodu i njegovom životu."
     Premda Bošnjaci muslimani u Sjevernoj Americi osjećaju čvrstu pripadnost svojoj matici Bosni i Hercegovini i Islamskoj zajednici u BiH, koja također svake godine izdaje Takvim, prema riječima hfz. Nermina ef. Spahića,  Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike se odlučila da za područje Sjeverne Amerike izda prvi broj Takvima "prilagođavajući ga potrebama i osobenostima našeg podneblja na kojem živimo, pri tome ne zaboravljajući svoj duhovni korijen", i u tom kontekstu "naša intelektualna elita odlučila je da napravi prvi korak, ka uspostavljanju našeg godišnjaka, koji bi svojim obrisima i utiscima dao doprinos, oslikavajući stanje naše zajednice na ovim prostorima."
     Urednik Takvima ističe "nesebičnu pomoć gl. imama IABNE, dr. Senada ef. Agića, Predsjenika IABNE, dr. Bajrama ef. Mulića, kao i gl. imama za Kanadu, h. Tajiba ef. Pašanbegovića, koji su svojim zalaganjem pomogli da se Takvim privede kraju" i pravovremeno ugleda svjetlo dana.

     Vrijedno je istaći u su u Takvimu kao saradnici našli svoje mjesto i bošnjački intelektualci i ulema iz dijaspore i ulema iz Bosne i Hercegovine.
     Uredništvi Takvima ističe svoju opredjeljenost da će stranice ovog godišnjaka i u narednim brojevima biti širom otvorene svim suradnicima i intelektualcima, "koji su stali u red onih, koji svojim znanjem i zalaganjem rade za dobrobit i prosperitet našeg čovjeka koji živi na prostorima Sjeverne Amerike."

(www.rijaset.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.