A+ A A-

ZATVOR ZA FATU ORLOVIĆ

fatabigfv9Piše: Almasa HADŽIĆ

     Dovođenjem sedamdesetogodišnje starice povratnice na sud u RS, ponižen je institut suda i zgažena vjera u pravdu u BiH

     Ništa strašnije nije se pojavilo ovih dana u javnosti, kao što je poziv pravosuđa Republike Srpske, u kojem se sedamdesetogodišnja Fata Orlović iz Konjević Polja obavještava da će joj po optužnici Okružnog tužilaštva iz Bijeljine biti suđeno za "izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti". Kad je Fata rasno i vjerski mrzila, te unosila razdor i netrpeljivost u svom povratničkom okruženju u Konjević Polju u pozivu nije pisalo, kao ni to ko ju je tužio. Pisalo je samo po kojem je parafu tužena, kako bi mogla unaprijed znati koliko para za budžet RS da pripremi, ili u protivnom da se odluči na višegodišnji boravak u srpskim zatvorima.
To što Fati Orlović već drugu godinu ne stiže sudski poziv po njenoj tužbi, u kojoj je tužila Srpsku pravoslavnu crkvu koja joj je otela avliju i u njoj sagradila crkvu, očito nije smetalo sudijama manjeg bh. entiteta, koji prijete Fati da će, ukoliko se ne odazove na poziv 16. februara, "biti prinudno dovedena", te da će joj biti određen i pritvor ukoliko bude izbjegavala dolazak na sud.
     Revnosne sudije zaprijetile su tako starici na insulinu, baš kao da se radi o ustaljenoj sudijskoj praksi manjeg bh. entiteta, gdje se zakon poštuje iznad svega, a njegovi prekršioci po hitnom postupku dovode na sud, bez obzira kojoj rasi ili vjeri da pripadaju.
     Hoće li sudije, nakon što uhapse Fatu, ili institucija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koja ih imenuje, znati odgovoriti na pitanja kako to da još uvijek na sud nisu dovedene ubice bošnjačkih povratnika u RS? Kako se zove "onaj" što je iz puške usmrtio šesnaestogodišnju Melihu Durić, a koji se i danas nesmetano šeće po Vlasenici i Zvorniku...
     Dovođenjem Fate Orlović na sud u RS ponižen je institut suda i zgažena vjera u pravdu u BiH. Jer, Fatu proganjaju oni koji su, da je pravde i pravednih sudija, odavno već trebali truhnuti u zatvoru upravo zbog vjerske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti koja se sada njoj tovari na leđa.

 (http://www.avaz.ba)