Logo

FATA ORLOVIĆ OPTUŽENA ZA ŠIRENJE VJERSKE MRŽNJE?!

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

crkvafa     Skandalozno

     Umjesto da zakazuju raspravu po mojoj tužbi protiv SPC jer su mi oteli imovinu, oni hoće da me strpaju u zatvor
     Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv Fate Orlović iz Konjević Polja zbog "produženog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti", kao i krivično djelo povrede slobode vjere i vršenja vjerskih obreda.
Djelo je, kako stoji u pozivu po kojem se 16. februara Fata Orlović treba javiti na glavni pretres zakazan u Općinskom sudu u Srebrenici, navodno počinjeno 23. jula 2004. godine.

Stvarna krivnja

     - Preporučenom poštom stigao mi je poziv da se javim sudiji u Srebrenici, a za šta sam tužena i kriva, to ne znam. Umjesto da sudije zakazuju raspravu po tužbi gdje sam ja tužila Srpsku pravoslavnu crkvu zbog toga što je otela moju imovinu i u avliji mi sagradila crkvu, oni, eto, tuže mene da ja širim vjersku mržnju. Hoće, izgleda, da me strpaju u zatvor, pa da dovrše ono što su počeli - kazala nam je jučer Fata Orlović.
Šta je stvarna krivnja Fate Orlović za sada ne zna ni sama Fata, a ni mještani Konjević Polja, koji smatraju da je ovo jedan u nizu pokušaja da se Bošnjaci u ovoj mjesnoj zajednici "pravnom represijom prisile na poniznost ili trajno isele sa svojih imanja". - U Podrinju vlada stanje straha od policije, sudova, inspektora, uopće od predstavnika vlasti. Pravni poredak u cijeloj RS zasnovan je na obespravljenosti nesrba, a to posebno dolazi do izražaja nakon dolaska Milorada Dodika na čelo entiteta. Ovo šta se radi sa Fatom Orlović, staricom koja se bori za povrat imanja koje joj je oteto, mislim da nije zabilježeno ni u najcrnjim nedemokratskim režimima - komentirao je za naš list Refik Begić, predsjednik SO Bratunac.

 

Ljudska prava

      Begić poziva institucije koje se bave ljudskim pravima u BiH da zaštite Fatu Orlović, koja je, "osim što su joj oduzeli imovinu, izložena svakodnevnom zastrašivanju koje, s obzirom na njeno opće zdravstveno stanje, očito ima za cilj da se ova starica psihički i zdravstveno slomi".
      - Niko ne zna šta je to Fata učinila, pa da joj se sada sudi za djela zbog kojih je zaprijećena i kazna zatvora - zaključuje Begić.

A. HADŽIĆ

(http://www.avaz.ba)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.