Logo

POVRATAK VJERI PREDAKA

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
Jak_Ellis     Macon – Gradonačelnik Macona Jack Ellis je prešao na islam i trenutno radi na promjeni imena u Hakim Mansour Ellis.

     Ellis, odgajan kao kršćanin, objavio je u četvrtak da je postao musliman tokom decembarske ceremonije u zaopadnoafričkoj državi Senegal.

     Ellis je rekao da je godinama izučavao Kur'an i da su njegovu novu vjeru prakticirali njegovi preci, prije nego što su dovedeni kao robovi u Sjevernu Ameriku.

     "Zašto neko postane kršćanin?" Ellis odgovara, "to radite zato što osjećate da je to prava stvar, da treba tako da radite. Za mene to nije nešto veliko, ali ljudi vole da znaju u šta neko vjeruje i ovo je ono u što ja vjerujem."

     Na zahtjev njegove dvije kćerke Ellis kaže da će zadržati svoje prezime.

     Ellis nije isključio mogućnost da ponovo učestvuje kao kandidat na izborima za gradonačelnika, nakon što njegov mandat istekne ove godine. Također je rekao da uopće nije kalkulirao kako će njegova vjerska konverzija politički na njega utjecati. On kaže da je on prvenstveno Amerikanac i da je ponosan zato što živi u zemlji koja je bazirana na slobodi vjere.

     Ellis ističe kako ne bi trebali svi muslimani biti obojeni istom bojom, samo zbog nekoliko radikala, "ako iko želi da zna o islamu, ja mogu da vodim intelektualni razgovor."

     Ellis također kaže "otkrio sam da mi znamo jako malo o ovoj vjeri".

 

(The Associated Press)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.