Logo

POSLJEDICE AKCIJE PROTIV IRANA BILE BI KATASTROFALNE

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
iran     Vojna akcija protiv Irana imala bi katastrofalne posljedice, saopćili su stručnjaci, nevladine i vjerske organizacije u Velikoj Britaniji.

     Zajednički izvještaj objavilo je 15 organizacija među kojima Oxford Research Group, Goreign Policy Centre, Oxfam, Ockenden, Pax Christi, IPPNW, UNISON, AMICUS i MCB.

     U izvještaju se navodi se da bi napad na Iran, između ostalog, osnažio nuklearne ambicije Teherana i Vladu nagnao da ovlada nuklearnim oružjem i napusti NPT, ozbiljno ugrozio nastojanja za postizanje stabilnosti u Iraku i poskupljenjem nafte nanio štetu svjetskom ekonomskom rastu.

     Stiven Tvig, direktor Britanskog centra za vanjsku politiku, rekao je da su posljedice vojne akcije protiv Irana nezamislive i da je Iran ipak još daleko od posjedavanja nuklearnog naoružanja i da ima vremena za pregovore.

     Izveštaj preporučuje kompromis o uslovima pregovora. "Samo putem direktnih američko-iranskih pregovora može biti postignut neki dogovor i izbjegnute potencijano katastrofalne posljedice vojne akcije", navodi se izvještaju.

 

(http://bosnian.irib.ir)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.