A+ A A-

Sarajevo: U Istiklal džamiji podijeljeni novčani bonovi za porodice u stanju socijalne potrebe

08 06 2023 01 bonovi istiklal

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je putem Ureda za društvenu brigu podijelila novčane bonove porodicama u stanju socijalne potrebe na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo.

Riječ je o bonovima koji se mogu iskoristiti za kupovinu osnovnih životnih namirnica, a koordinator Sektora za društvenu brigu MIZ Sarajevo Ferid-ef. Ganić je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice istakao da je ova aktivnost jedan vid brige koju Zajednica pokazuje prema onima koji im se putem džematskih imama obrate sa zahtjevom ili molbom.

- Istu ovakvu pomoć smo dijelili početkom mjeseca marta, neposredno pred ramazan. Medžlis Sarajevo je i tokom samog ramazana imao obiman spektar aktivnosti djelovanja prema ovim kategorijama gdje smo zajedno sa našom Islamskom zajednicom i u saradnji sa našim imamima gledali da posjetimo što više porodica u stanju potrebe, te im uručimo iftare, prehrambene pakete ili neke druge stvari koje su im potrebne - kazao je Ganić.

Naglasio je da aktivnosti poput ove sugerišu da Islamska zajednica, uz redovne vjerske, odgojne i obrazovne aktivnosti, ima sluha i za ovaj oblik društveno korisnog angažmana.

- Možemo zaključiti da Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini sa svojim organizacionim jedinicama, pa evo i putem medžlisa u kontinuitetu pokušava, u skladu sa mogućnostima i putem Fonda Bejtul-mal, pomagati ovim kategorijama društva - rekao je Ganić.

Stručna saradnica Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ Amela Brdar je kazala da Islamska zajednica nastoji odgovoriti na molbe i zahtjeve koji pristignu, te imati sluha za potrebe drugih.

- Islamska zajednica u kontinuitetu pomaže osobe koje su se zatekle u stanju socijalne potrebe, kao i druge kategorije koje su potrebne pomoći zajednice i društva. Zahtjevi koji su pristigli posredstvom imama na području MIZ Sarajevo su dostavljeni, uredno obrađeni, te je odobrena određena pomoć za tu namjenu.

To su sredstva ukupljena od zekata i sadekatul-fitra i značajno je da su džematlije informisane o tome, jer oni su ti koji izdvajaju dio svog imetka za ovu namjenu - istakla je Brdar.

Uz navedene aktivnosti, Islamska zajednica na području šest muftijstava realizuje projekat "Pomoć starim i iznemoglim osobama" koji se realizuje u kontinuitetu i bez prekida tokom cijele godine.

Tom posjetom na kućnu adresu se nastoji doprinijeti poboljšanju kvaliteta života; uručenjem poklon-paketa s hranom i higijenskim sredstvima, dostavom lijekova i pružanjem osnovnih zdravstvenih usluga, kupovinom ogrjeva, plaćanjem režijskih troškova, a socijalno ugroženim osobama iznad 65 godina dodjeljuje se i novčana pomoć.

(Preporod.info)