Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema Kavazović predvodio dženaza-namaz književniku Dževadu Karahasanu

26 05 2023 03 reis dzenaza karahasan

Dženaza-namaz književniku i nagrađivanom piscu Dževadu Karahasanu klanjana je danas u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu. Dženazu je predvodio reisul-ulema Husein-ef. Kavazović a tužna dužnost da se prisutnima na dženazi obrati pripala je dr. Hilmi Neimarliji.

O istaknutom piscu i, kako je rekao, svom prijatelju, dr. Neimarlija je rekao da je bio predan zajedništvu.

- Džamija iz šesnaestog stoljeća u ovom haremu simbolizira zajedništvo zemlje i neba, okomitu vezu transcedencije, a okolna zdanja zajedništvo Sarajeva, Bosne i Evrope, horizontalne veze između ljudi i zajednice. Tim zajedništvima i vezama Dževad Karahasan je bio predan kao mislilac i pisac, kao autor djela u kojima se susreću prostori i vremena, jezici i iskustvo, tradicije i povijesti, ideje i promišljanja ideja, pripovijedanja, i govori o pripovijedanju - kazao je Neimarlija. 

Komemoracija u čast Karahasanu jučer je upriličena na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dok će na Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine komemoracija održana je danas u 11 sati.

Dževad Karahasan, istaknuti bosanskohercegovački književnik i jedan od najznačajnijih evropskih autora, preselio je na ahiret nakon bolesti u 70. godini.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine.

Autor je brojnih knjiga, eseja, drama.

Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad, a jedna od najznačajnijih nagrada je Goetheova nagrada za književnost.

(Preporod.info)