Promo banner

A+ A A-

Saradnja Islamske zajednice u BiH i Glavnog muftijstva Bugarske

25 05 2023 01 iz saradnja bugarska

U prostorijama Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas su reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović i glavni muftija Bugarske dr. Mustafa Haci Alis potpisali Aneks Ugovora o ustupanju izdavačkih prava udžbenika Islamske vjeronauke za osnovnu i srednju školu.

- Drago mi je da smo u prilici ugostiti našeg brata glavnog muftiju iz Bugarske. Islamska zajednica je zajedno s Muftijstvom Bugarske uspostavila lijepu saradnju, radi se o našem zajedničkom projektu udžbenika za škole. Islamska zajednica je poklonila autorska prava i oni se sada koriste u školama u Bugarskoj. Sam muftija je kazao da mi muslimani Balkana moramo više sarađivati, imati više zajedničkih projekata, i ja se nadam da je ovo početak - izjavio je ovom prilikom reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Naime, Glavno muftijstvo Bugarske je prepoznalo udžbenike Islamske zajednice kao kvalitetan sadržaj za vjersku edukaciju mladih, ali i promociju islamskih vrijednosti, i 2019. godine uputilo Zahtjev za ustupanje udžbenika.

- Tada je Rijaset Islamske zajednice donio odluku da ustupi udžbenike i potpisan je Sporazum. On ističe i danas smo potpisali Aneks tog ugovora. Udžbenici su prevedeni na bugarski jezik i odobreni su od strane nadležnog ministarstva - izjavila je ovom prilikom Azra Efendić-Eminović, stručna saradnica za saradnju sa islamskim zajednicama u okruženju u Upravi za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice.

Dodala je Islamska zajednica ima interes za saradnju s drugim islamskim zajednicama sa zemljama u okruženju.

- U cilju intenziviranja takve saradnje formiran je Odjel u Upravi koji se bavi saradnjom sa islamskim zajednicama u okruženju, a koje su izvan domovinskih zemalja - kazala je ona.

Glavni muftija Mustafa Haci Alis, između ostaloga, iskazao je zahvalnost reisul-ulemi Islamske zajednice Husein-ef. Kavazoviću, kao i cijeloj Islamskoj zajednici.  

- Ovaj projekat je jako bitan. Priprema tih udžbenika bi bila zahtjevna, na ovaj način nam je mnogo olakšano. Islamska zajednica je na ovaj način pomogla i učenicima i profesorima. Zahvalni smo i za nas će biti zadovoljstvo i svaka nova saradnja -kazao je glavni muftija Bugarske.

Tokom susreta je iskazano opredjeljenje i za buduću saradnju.

(MINA)