Promo banner

A+ A A-

Islamska zajednica dopremila pomoć za poplavljena područja u Bihaćkom muftijstvu

  • 0101

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Malanović sa saradnicima posjetio je Muftijstvo bihaćko i susreo se sa muftijom bihaćkim hafizom Mehmed-ef. Kudićem, obišao poplavljena područja u Bihaću i Bosanskoj Krupi, te posjetio Medžlis IZ Bihać, gdje je razgovarao sa glavnim imamom Mensur-ef. Ćehićem.

Danas je, također, pristigao kamion sa stotinu prehrambenih paketa i dezinfekcijskim sredstvima koja su namijenjena pogođenim u poplavama na području Muftijstva bihaćkog. Tu pomoć će distribuirati regionalni ured "Merhamet" Bihać i Crveni križ Unsko-sanskog kantona.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je zahvalio Rijasetu Islamske zajednice i reisul-ulemi, Uredu za društvenu brigu i rukovodiocu Malanoviću i svima onima koji su zvali, raspitivali se o stanju poplava, kao i onima koji su pomogli, objavilo je Muftijstvo bihaćko.

- Zahvalan sam našem cijenjenom reisul-ulemi Husein-ef. Kavazoviću, koji je odmah po saznanju da su se desile poplave tražio od mene informaciju šta bi bilo najbolje da Islamska zajednica uradi za ljude koji prolaze kroz iskušenje poplava. Islamska zajednica je u ovom slučaju, a ne mogu da ne spomenem i odnos prema migrantskoj krizi, bila prva koja je pomogla organizacije koje brinu o migrantima i to je učinila i u ovim poplavama. Islamska zajednica ovim današnjim aktivnostima nastavlja kontinuiranu podršku našem narodu i zahvalni smo što Islamska zajednica, putem Ureda za društvenu brigu i Ureda za zekat pokazuje svoju senzibilnost prema svim našim ljudima koji su na bilo koji način u stanju potrebe - izjavio je muftija Kudić.

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Ibrahim-ef. Malanović, iskazao je u ime Islamske zajednice suosjećanje i podršku narodu na području Muftijstva bihaćkog, koji su u samo šest mjeseci pretrpjeli dvije velike poplave, a prije toga i iskušenja sa migrantskom krizom. Predstavio je vidove pomoći koje Islamska zajednica pruža putem Ureda za društvenu brigu pogođenom stanovništvu.

- Danas smo u Bihaću sa cijenjenim muftijom hafizom Mehmed-ef. Kudićem zbog dostave pomoći našim ljudima koji su pogođeni poplavama. Bili bi sretniji da je povod drugačiji, ali kao vjernici smo svjesni Božije odredbe i razumijemo da sve ono što nas je zadesilo nije nas moglo zaobići. Odmah nakon razgovora uvaženog reisul-uleme Kavazovića sa cijenjenim muftijom Kudićem i po dobivanju informacije da su brojna dobra naših džematlija stradala u poplavama, na inicijativu reisul-uleme, Rijaset je izdvojio 50.000 KM interventnih sredstava, koje smo putem Merhameta i Crvenog križa distribuirali na područje koje je zahvaćeno poplavama. Danas smo došli sa stotinu prehrambenih paketa i sa više od 500 kanistera sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Također smo proteklog petka u svim našim džematima Islamske zajednice organizirali sergiju za pomoć poplavljenim područjima. Sa cijenjenim muftijom smo razgovarali i o načinu distribucije sredstava od sergije, kako bi Rijaset, koji će donijeti konačnu odluku, imao konkretne prijedloge sa terena. Prvenstveno će glavna intencija biti da ta sredstva dođu do onih kojima je ova pomoć zaista prijeko potrebna. Posvetit ćemo se i podršci našim poljoprivrednicima, s obzirom na to da su usjevi zbog obilnih padavina stradali, a važno nam je da i njih podržimo kako bi što bezbolnije prevazišli ovo iskušenje - istakao je Ibrahim-ef. Malanović.

Veliku većinu pomoći Islamska zajednica realizira u saradnji sa humanitarnim organizacijama, Merhametom i Crvenim križom, pa je i ova pomoće tako realizirana.

Pomoć su i ime Regionalnog ureda Merhameta Bihać i Crvenog križa Unsko-sanskog kantona preuzeli Alen Prošić  i Husein Nuhić, koji su zahvalili Rijasetu Islamske zajednice i Uredu za društvenu brigu.

Posebno su istakli zahvalnost na saradnji i susretljivosti muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića u svim projektima koje realizuju, te naglasili da je Islamska zajednica uvijek prva u podršci i pomoći i da na nju mogu uvijek računati kada god postoji potreba na terenu.

Prethodno je Ibrahim-ef. Malanović u pratnji voditelja Ureda za Zekat Vehid-ef. Arnauta i stručne saradnice u Uredu za društvenu brigu Amele Brdar posjetio Medžlis Bihać i sa glavnim imamom Mensur-ef. Ćehićem i njegovim saradnicima razgovarao o implementaciji projekta podrške socijalno-ugroženim građanima Bihaća.

Ova pomoć je pružana kroz humanitarne bonove i pakete, na način da  volonteri Medžlisa Bihać posjete ugrožene porodice, te kroz razgovor sa njima uvide kakva vrsta podrške je potrebna i u skladu s tim izvrše nabavku potrebnih sredstava i dostave ih na adresu tih porodica.

Ova se aktivnost pokazala kao vrlo efikasna, te je glavni imam Ćehić zahvalio Rijasetu i Uredu za društvenu brigu na ovoj podršci i stalnoj brizi o najugroženijim članovima našeg društva.

(Preporod.info)