Logo

Tuzla: Donatorska večera za obnovu ženskog dijela Gazi Husrev-begove medrese

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

U Tuzli je sinoć održana Donatorska večera za obnovu ženskog dijela Gazi Husrev-begove medrese, a domaćini su bili reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu je najstarija odgojno-obrazovna ustanova u Bosni i Hercegovini, koja u kontinuitetu djeluje skoro 490 godina. Rijaset Islamske zajednice pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za renoviranje i rekonstrukciju ženskog internata ove škole. Internat je izgrađen 1976. godine, a neki dijelovi zgrade i mnogo ranije, te do sada nije izvršena značajnija adaptacija ovog prostora.

Za renoviranje i rekonstrukciju ženskog internata Gazi Husrev-begove medrese osigurano je oko četiri miliona KM, a s obzirom na to da nedostaju još dva miliona, ovaj projekt se oslanja na učešće šire društvene zajednice, podršku pojedinaca i institucija.

Zato je nakon Sarajeva donatorska večera održana i u Tuzli. Prisustvovali su joj ugledni privrednici s područja sjeveroistočne Bosne.

Reisul-ulema Kavazović je tokom svoga obraćanja izrazio zadovoljstvo dosadašnjim učešćem našeg naroda u ovom projektu.

- Gazi Husrev-bega više nema, ali njegovi korijeni su u svima nama.

Ako je neka ustanova kod Bošnjaka ostavila takav trag u svom skoro pet stotina dugom radu i djelovanju, onda smo svi mi obavezni da naspram te ustanove, korijena našeg bića i identiteta, ustanemo i učestvujemo u ovom dobu.

Imali smo ranije i nekoliko drugih važnih projekata. Trebalo je podići i sve naše druge medrese: tuzlansku, cazinsku, travničku, mostarsku, banjalučku… Vi, naši privrednici i vakifi, bili ste u svakom od tih projekata. Uvjeti u ženskom dijelu Gazi Husrev-begove medrese su bili zaista teški i sada smo u prilici da to promijenimo - kazao je reisul-ulema Kavazović.

Istakao je da su vakifi i prijatelji Islamske zajednice uvijek pronalazili prostora da se uključe i da se važni projekti pomognu i završe.

Izrazio je očekivanje da će učenice Gazi Husrev-begove medrese već od septembra 2024. godine biti u prilici da uđu u nove prostorije.

- Žalim vam zahvaliti za sve ono što ste do sada učinili i pozivam vas da se u skladu s vašim mogućnostima uključite te da ovaj projekt bude na ponos naše Islamske zajednice. Nadamo se da će i djeca kojima je namijen ovaj objekat u budućnosti pozivati dobru i činiti dobro - poručio je, između ostalog, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović je kazao da je ovo trenutno jedan od najvažnijih projekata Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Medrese imaju posebno mjesto u našem narodu i naš narod je identificiran sa svojim medresama. One su institucije koje u Bosni i Hercegovini postoje stoljećima.

Teško bi bilo zamisliti put našeg naroda i ostvarivanje našeg identiteta bez Gazi Husrev-begove medrese. Nama je čast da zajedno sa reisul-ulemom Husein-ef. Kavazovićem stanemo uz bajrak Gazi Husrev-bega, jednog od najvećih vakifa - kazao je muftija Fazlović.

Prisutnima se i obratio Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, uz čiju podršku se realizira ovaj projekt.

- Ovaj projekat zaslužuje veliku pažnju a djevojke koje pohađaju Gazi Husrev-begovu medresu treba da borave i obrazuju se u adekvatnom prostoru. Ovaj projekt me podsjetio i na izgradnju zgrade Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu kada je naš narod pokazao veliku svijest o potrebi izgradnje institucija - kazao je Smailbegović.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.