zekat online uplata

A+ A A-

Muftija Kudić: Lejletur-regaib znači vjerovati u uspjeh

26 01 2023 01 muftija kudic regaib

Mubarek noć Lejletur-regaib nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić govorio je za Agenciju MINA povodom Lejletur-regaiba, podsjetivši da noć u islamskoj tradiciji označava posebno vrijeme, tišinu i smiraj, vrijeme kada se odmaramo od dnevnih aktivnosti i dunjalučkih briga.

- Osim poznatih mubarek noći Lejletur-regaib, Lejletul-mi'radž, Lejletul-berat i Lejletul-kadr, postoje i druge noći koje imaju svoje posebno mjesto i značenje. U  Kur’anu se noć spominje kao vrijeme smiraja i odmora. Kolika je važnost noći dovoljno je kazati da se početak objave desio noću, a ne danju, ukazavši da se u smiraju noći piše sudbina koja će se realizirati u danu - izjavio je muftija Kudić.

Kazao je da je noć i prilika za razumijevanje Božije milosti.

- Allah, dž.š, je izabrao četrdeset noći i učinio ih da se ispune obećanja Musau, a.s, u dovi koju je činio za svoj narod, u nadi da ih izbavi od faraonske tiranije. Na drugom mjestu se hvale oni koji udjeljuju noću i danju, pa je počeo s riječju noć prije nego dan jer tu sadaku najiskrenije činimo. Zatim, noć je izabrana za izbavljanje Luta, a.s, i njegove porodice. Spavanje u noći opisuje kao privremenu smrt. "On vas noću uspavljuje - a zna i šta ste preko dana griješili - zatim vas budi, sve dok ne dođe čas smrti. Na kraju, Njemu ćete se vratiti i On će vas o onome što ste radili obavijestiti" - naveo je muftija Kudić.

Muftija je naglasio da je Lejletur-regaib noć želje, nade i optimizma.

- Ona najavljuje početak mjeseca redžeba za koji je poslanik Muhamed, a.s, tražio od Allaha, dž.š, da ga blagoslovi i da u njemu i mjesecu ša’banu ispuni berićet i milost kako bismo dočekali mjesec ramazan.

Ova noć po svojoj poruci kazuje da poslije noći i smiraja dolazi novi dan - dan buđenja iz duboke uspavanosti, iz gafleta. Trebamo imati ubjeđenost da će se ispuniti naše želje u Lejletur-regaibu.

Ako su nam namjere iskrene a pri tom ih prate dobra djela, onda dove koje smo učili imaju svoj smisao. Lejletur-regaib znači vjerovati u uspjeh - poručio je muftija Kudić.

(MINA)