Logo

Susret članova Rijaseta sa rukovodstvom krovnih organizacija sa područja Muftiluka Zapadna Evropa

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0000

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je održan dvodnevni susret članova Rijaseta sa rukovodstvom krovnih organizacija sa područja Muftiluka Zapadna Evropa.

Nosilac ove aktivnosti bila je Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, a njeni učesnici članovi Rijaseta, rukovodioci ureda, glavni imami, predsjednici i sekretari krovnih organizacija, te druge zvanice.

Prisutne je sa Planom rada ovog susreta upoznao Mensur-ef. Pašalić, voditelj Odjela za džemat i imamet pri Upravi za vjerske poslove.

Direktor Uprave za vjerske poslove ovom prilikom ukazao na važnost uključenosti Islamske zajednice u programe obilježavanja značajnih državnih datuma.

U nastavku programa su prezentovane informacije članova Rijaseta i rukovodilaca organizacionih jedinica, te izvještaji rukovodstva Islamskih zajednica sa područja Muftiluka Zapadna Evropa.

Drugog dana savjetovanja prisutnima se obratio reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini koji se u uvodnom dijelu obraćanja osvrnuo na vezivanje vjernika za kur'anske imperative i preporuke u različitim društvenim okolnostima.

- Prošli smo kroz teška vremena, a i ova današnja su jako izazovna i nemirna. Uprkos svim nastojanjima da nas odvrate od naše vjere, ubijanjem, progonima, diskriminacijom i nepravdom, mi smo ostali muslimani. Ispred nas je uvijek postojao samo jedan jedini put, put koji nam je trasirala Božija riječ: "Reci, vi se trudite, pa će vaš trud vidjeti Allah, Vjerovjesnik i vjernici." Naša je obaveza pomoći vjernike, kaže Allah - podsjetio je reisul-ulema.

U svom obraćanju je pohvalio napor i trud džematlija koji su pokazani tokom organizacije vjerskog života i gradnje vjerskih objekata u lokalnim zajednicama.

- Naime, u svom ovom ratnom i poratnom vremenu, praktično sve do danas, bili smo zabavljeni brigom za naš narod, koji je doživio to što je doživio. Džamije su nam bile porušene, ljudi pomjereni sa svojih mjesta a mnogi protjerani širom svijeta. Skoro sva naša pažnja bila je posvećena osnivanju džemata, izgradnji džamija i gradnji infrastrukture, te elementarnom vjerskom educiranju ljudi. U to je uložena ogromna energija, podnesena je velika žrtva, izdvojena su značajna sredstva i, zašto ne kazati, pokazano veliko organizacijsko umijeće. U proces je uključen velik broj ljudi, muškaraca i žena, uglavnom iz reda takozvanog običnog svijeta, onih iskrenih Allahovih robova. Rezultati su, mogu kazati, u tom segmentu impresivni i čine nas neobično ponosnim - kazao je.

Povećanje broja članova u džematima, poručio je reisul-ulema, dodatno obavezuje na kvalitet i svrsishodnost sadržaja koje nude i osmišljavaju kadrovi Islamske zajednice.

- Konstantno se povećava broj članova u džematima Dijaspore, kao i broj polaznika mekteba i drugih aktivnosti kroz džematske prostore i aktivnosti, ali to još uvijek ne obuhvata ni polovinu Bošnjaka koji žive na tim prostorima! Prema tome, pred nama je velik zadatak: da, po mogućnosti, dopremo do svakog našeg čovjeka i svake porodice i uključimo ih u džemat. Naravno, nikada nećemo dospjeti baš do svakog pojedinca, ali ćemo biti uspješni onoliko koliko se približimo tom cilju. Da bismo bili u misiji moramo biti prepoznatljivi, autentični, atraktivni i privlačni, moramo sačuvati stabilnost, integritet, i nuditi sadržaje koji će svojim kvalitetom i svrsishodnošću plijeniti ljude i u njima pobuđivati procese promjene, približavati ih njihovoj kulturi i vrijednostima vjere - rekao je reisul-ulema.

Tokom obraćanja je također obznanio svoju odluku o imenovanju savjetnika za Zapadnu Evropu, glavnog imama Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj, Senaid-ef. Kobilicu.

- On će imati zadatak da zajedno sa vama u trajanju od godinu dana predloži reisul-ulemi optimalnu organizaciju naše zajednice u Zapadnoj Evropi - kazao je reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Tokom sastanka su predstavljene informacije članova Rijaseta i rukovodilaca organizacionih jedinica, kao i izvještaji rukovodstva Islamskih zajednica sa područja Muftiluka Zapadna Evropa.

Direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef Smajlović je, u zaključnoj izjavi za Media centar IZ u Bosni i Hercegovini ocijenio kako je razmjena ovih iskustava korisna za organizaciju aktivnosti u narednom periodu.

- Kroz izvještaje smo imali priliku slušati bitna iskustva o organizaciji naših krovnih zajednica, kao i sadržajima rada u našim džematima. Raduje nas napredak koji smo postigli do ovog momenta, ali smo prepoznali i koliko još ima prostora za djelovanje. Smjernice reisul-uleme koje je uputio su značajne za prepoznavanje tog prostora za dalji razvoj - poručio je efendija Smajlović.

O iskustvima sa ovog susreta za Preporod.info je govorio Hasudin-ef. Atanović, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji. On je ovakve susrete opisao kao priliku za prezentaciju vlastitih aktivnosti, te održavanje veze sa domovinom.

- Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji je opredijeljena za rad na jačanju zajedništva i institucije, kako bismo odgovorili izazovima pred kojima se nalazimo. Važno je da ojačamo naše međusobne veze u Austriji, a i veze sa Bosnom i Hercegovinom - kazao je efendija Atanović.

Upriličena je i prezentacija Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu (IUS), elektronskog izdanja IIN "Preporod", projekta "Pod nebom vedre vjere", aktivnosti Ureda za društvenu brigu te video-prezentacija "Poeme o imamima šehidima".

Susret je završen svečanim programom povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, čiji je pokrovitelj reisul-ulema IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.