Promo banner

A+ A A-

Hutba zamjenika reisul-uleme u Bihaću povodom godišnjice imenovanja prvog reisul-uleme

21 10 2022 03 hutba bihac

Zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković danas je u Gradskoj džamiji u Bihaću kazivao hutbu povodom godišnjice imenovanja prvog reisul-uleme u našoj zemlji, Mustafe Hilmi-ef. Hadžiomerovića, koji je na tu dužnost imenovan prije 140 godina, 17. oktobra 1882. godine.

- On je sin ovih prostora. Rođen je u Kulen-Vakufu. Mudro je radio na ublažavanju posljedica austro-ugarske okupacije Bosne i Hercegovine i na utvrđivanju autentičnih bosanskih odgovora na epohalne izazove i civilizacijske zahtjeve koje je donijela okupacija. Tvrdio je da temeljni problem bosanskih muslimana nije u ugroženosti njihove vjere i vjernosti dini islamu, već u ugroženosti njihove postojbine i vjernosti bosanskom vatanu/domovini - kazao je dr. Ljevaković.

Prema njegovim riječima, imenovanje reisul-uleme Hadžiomerovića bilo je iznimno važan događaj za zajednicu muslimana na ovim prostorima, jer su tim činom sami preuzeli odgovornost za svoje vjersko organiziranje i bitisanje, očuvanje i vjerodostojno tumačenje vjere, za njenu slobodu i primjenu.

- Prije toga, o tome se brinula osmanska vlast koja se temeljila na islamskom učenju i na ljubavi prema Poslaniku, a.s. Povlačenjem te vlasti sa ovih prostora, muslimani - kao vjerska skupina – ostali su gotovo obezglavljeni, bez uređene, hijerarhijski ustrojene zajednice. Prijetila je opasnost da se kao takvi – raspu, da se izgube i nestanu sa scene. Imenovanjem reisul-uleme uspostavljen je stub i počeo se graditi institucionalni okvir za upravljanje vjerskim poslovima i zaštitu vjerskih vrijednosti bosanskih muslimana. Zahvaljujući tome, uz Allahovu milost i podršku, ovdje je islam opstao, a Bošnjaci su sačuvali svoj islamski identitet - podsjetio je zamjenik reisul-uleme.

Naglasio je da islam može opstati i u pojedincima, ali se može razvijati, puštati korijene, izgrađivati svoju kulturu i oblikovati društvenu svijest samo kroz institucije koje će brinuti o njemu i raditi na realizaciji njegovih ciljeva.

- Stoga je od suštinskog značaja da ovdje jačamo svoje institucije, razvijamo ih i unapređujemo u svakom segmentu. Minulo iskustvo smješteno je u institucionalni okvir i pravila i ono djeluje kao vodič u sadašnjem vremenu i za ono što treba očekivati od budućnosti. Što institucije budu uređenije i naše ponašanje s matricom saobraznije, manje će biti nereda i pometnje - poručio je dr. Ljevaković.

Dodao je, također, da to nipošto ne znači da treba ostati pasivan na individualnom planu, te da je, naprotiv, svaki musliman dužan biti aktivan i u život unositi vrijednosti svoje vjere, drugima biti od koristi i činiti dobro koliko god može.

Ističući vrijednosti integracije, povezivanja i zajedničkog djelovanja muslimana, zamjenik reisu-l-uleme je naglasio kako Kur'an zabranjuje svađu zavadu, potvoru, ogovaranje, varanje i sve što remeti odnose među ljudima i što u njima izaziva mržnju i netrpeljivost, jer, između ostalog, razdor u nekom društvu uvijek vodi nazadovanju i propadanju tog društva.

Podsjetio je i na stanje koje je u našoj zemlji vladalo pred Prvi svjetski rat, te ga usporedio s današnjim vremenom, ukazujući na brojne sličnosti.

- U periodici koja je izlazila početkom 20. stoljeća, pred početak Prvog svjetskog rata, možemo pročitati sljedeće kritičko opažanje autora jednog teksta koji analizira ondašnju društvenu zbilju prepoznajući probleme koji opterećuju muslimane Bošnjake u tom vremenu: Naši su političari zaboravili svetu dužnost rada na islamskoj slozi i bratstvu, pa je naša ćorava i kratkovida "politika" zavadila brata sa bratom, ženu sa mužem, rođaka sa rođakom. To je uzrok da smo na političkom, a najglavnije na vjerskom polju slabo stali...Umjesto na poboljšanje općeg društvenog ambijenta, energija se troši "na to će koga pobijediti i ko će koga više ocrniti", čime je onemogućen bilo kakav zajednički rad za opće dobro kako to zahtijeva "današnje vrijeme i iziskuju okolnosti". Ovaj tekst nastao prije više od stotinu godina kao da je pisan za ovo naše vrijeme, kao da tretira neke naše usijane glave i opće društvene prilike - naveo je dr. Ljevaković.

Poručio je "kako nas naše institucije čuvaju od rasula, objedinjavaju našu kolektivnu energiju i zato postižemo značajne rezultate".

- Uspjeli smo obnoviti sve porušene džamije i izgraditi nove, uspjeli smo opremiti mektepske prostorije, izraditi kvalitetne udžbenike za našu djecu, osnovati nove obrazovne-odgojne i naučno-istraživačke ustanove i centre, uspjeli smo unutar institucija uspostaviti službe za socijalnu pomoć; uspjeli smo dobro organizirati ukupljanje zekata i sadekatul-fitra i iz tih sredstava izdvojiti velika sredstva za socijalno ugrožene, za unesrećene, za one u potrebi, za mnoge ustanove, za stipendiranje učenika i studenata. Desetine hiljada naše djece vidjelo je korist od toga. Neki od njih ne bi mogli ni završiti škole bez toga. Uspjeli smo pomoći i druge narode pogođene prirodnim nesrećama i nevoljama, koliko smo mogli. Uspjeli smo osnovati svoj radio i svoju televiziju. Sačuvali smo svoje jedinstvo i slogu. Zato rješavamo probleme, olakšavamo život Allahovim stvorenjima, svoje vrijeme i materijalna dobra ne trošimo na međusobna trvenja i neprijateljstva, Bogu hvala. Dok budemo tako radili imat ćemo Allahovu podršku i pomoć - kazao je dr. Ljevaković.

Svjesni odgovornosti prema Bogu, uočavajući kroz povijest svoje slabosti i manjkavosti, zamjenik reisul-uleme je poručio kako se želi graditi zajednicu i društvo odgovornih, svjesnih, savjesnih i angažiranih pojedinaca koji će budućim generacijama ostaviti uređenije i humanije društvo od ovoga u kojem danas živimo.

- U narednom periodu, ako Bog da, morat ćemo mobilizirati sve svoje snage i objediniti se oko osnovnih ciljeva. Važno je da u tome budemo jedinstveni, makar se i ne slagali oko načina dosezanja tih ciljeva. A osnovni ciljevi jesu: očuvanje slobode vjere, zaštita države i pravedan i efikasan društveni sistem.

Što se tiče Islamske zajednice, nju trebamo čuvati kao zjenicu svoga oka. Ona bošnjački narod drži na okupu i služi tom narodu i svim muslimanima koji joj pripadaju i smatraju je svojom zajednicom.

U decembru će se, ako Bog da, sprovesti izbori u njoj. Molim vas da se odazovete i potrudite se izabrati najbolje ljude, koji će iskreno služiti Zajednici i marljivo raditi na očuvanju njenog jedinstva, na njenom daljnjem jačanju i na realizaciji njenih ciljeva - poručio je zamjenik reisul-uleme prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

(MINA)