Promo banner

A+ A A-

Reisul-ulema i egipatski muftija potpisali Protokol o saradnji

  • 0101

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je u Kairu s egipatskim muftijom prof. dr. Ševki Ibrahim Allamom potpisao Protokol o saradnji između Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Egipatskog muftijstva na izdavanju fetvi vezanih za održiv razvoj i zaštitu prirodne sredine.

Protokol je potpisan na marginama redovne godišnje konferencije, održanoj jučer i danas (17. i 18. oktobra) u Kairu pod nazivom "Fetva i ciljevi održivog razvoja", a kojoj je reisul-ulema prisustvovao na poziv egipatskog muftije.

Cilj ove konferencije bio je da se istakne uloga fetve (vjerske decizije) u izgradnji Zemlje i osiguravanju održivog razvoja u državama i zajednicama, te objasne vjerozakonski propisi za različite i raznovrsne segmente te izgradnje.

U kratkom obraćanju na konferenciji reisul-ulema je ukazao na značaj fetve i njene uloge u realizaciji ciljeva islamskog vjerozakona, koji se, prema njegovom mišljenju, podudaraju sa svim onim što se nalazi u Planu UN-a za ostvarenje održivog razvoja do 2030. godine.

- To uključuje i borbu protiv siromaštva i osiguranja hrane, te realizaciju mira, sigurnosti i pravde u svijetu, međusobne saradnje i integracije na globalnom nivou, postizanju blagostanja i ekonomskog razvoja na nacionalnom nivou i ostvarenju društvenih, kulturoloških i klimatskih ciljeva, jednakosti spolova, zaštita klime i sl., što se tiče cjelokupnog ljudskog roda - kazao je reisul-ulema.

Podsjetio je da Uzvišeni Allah, od kada je stvorio ljude i nastanio ih na ovoj planeti, da ih nije ostavio same, već im je slao poslanike i dostavljao im vjerozakone koji će im obezbjeđivati, ako ih se budu držali, dobrobit na ovom svijetu i spas na ahiretu, na individualnom i društvenom nivou.

- Od poslanstva Muhammeda, a.s., pa sve do danas muslimanska povijest svjedoči da je fetva pratila i proaktivno se odnosila prema svemu novom što bi se pojavilo u životu ljudi, a tako će, akobogda, biti sve do Sudnjega dana. Molim Uzvišenog Allaha da učesnike konferencije pomogne da naglase ulogu fetve u izgrađivanju Zemlje i ostvarivanju održivog razvoja za države i zajednice, kao i u isticanju vjerozakonskih propisa povezanih s održivim razvojem, koje bi trebale uzimati u obzir - poručio je reisul-ulema.