Promo banner

A+ A A-

Sarajevo: Savjetovanje o mektebima i mektepskoj pouci u 2022/23. godini

  • 0101

Imajući na umu značaj mektepske pouke u procesu izgradnje muslimanske ličnosti, s pravom ističemo da mekteb zauzima posebno mjesto i ima nezamjenjivu ulogu u odgojno-obrazovnom sistemu Zajednice - naglasio je danas zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini dr. Enes-ef. Ljevaković.

Obraćajući se na savjetovanju s muftijama, glavnim imamima i rukovodiocima službi za vjerske poslove i obrazovanje mešihata i muftijstava, o temi "Mekteb i mektepska pouka Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2022/23. godini", dr. Ljevaković je ovo savjetovanje ocijenio jednim od najvažnijih na nivou Rijaseta Islamske zajednice.

- Naša djeca, naši najmlađi, generacije koje dolaze poslije nas, obavezuju nas da se stalno vraćamo mektebu i promišljamo o njegovom značaju i ulozi, posebno u vremenu brojnih izazova s kojima se suočavaju mladi ljudi. Pouka u mektebu nije samo potreba pojedinca, određene grupe ili zajednice, već je to opći društveni interes - naglasio je Ljevaković.

Dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, kazao je kako je cilj savjetovanja kroz izlaganja i diskusije doći do zaključaka i smjernica.

- Uprava za vjerske poslove u kontinuitetu prati rad mekteba, osmišljava nove strategije i nove modele razvoja. Zaključci i smjernice današnjeg savjetovanja bit će primijenjeni u budućem radu, za razvoj i unaprjeđenje mekteba i mektepske pouke - istaknuo je dr. Svraka.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović je podsjetio da je mektepska pouka jedan od najdugotrajnijih i najvažnijih projekata Islamske zajednice.

- Mektepska nastava se odvija preko pet i po stoljeća, što dovoljno govori o značaju i ulozi koju je odigrala. I danas je mektepska pouka jako važna, jer omladina koja prođe kroz mekteb, ima dobru osnovu da bude nosilac vrijednosti i da bude korisna našem društvu - izjavio je muftija Adilović.

Učesnici savjetovanja smatraju važnim susrete poput ovog, koji im omogućavaju razmjenu iskustava.

- Neophodno je da se sastajemo i razgovaramo o, možda, najvažnijoj polaznoj tački u odgoju i obrazovanju naše djece. Mekteb ima važnu odgojno ulogu i održava našu djecu na pravom putu - izjavio je danas Harun-ef. Eminagić, rukovodilac Ureda za mektepsku pouku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Fikret Čelenka, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor, ukazao je na značaj mekteba za djecu povratnika.

- Mekteb je jedan od najvažnijih djelokruga našeg ada, posebno kada govorimo o djeci povratnika. Mekteb za djecu povratnika je, između ostalog, i mjesto gdje oni mogu dodatno da uče o svojoj kulturi, civilizaciji, tradiciji, što ne mogu učiti u školama, u mjestima gdje ih pohađaju. Rijaset IZ također za polaznike mekteba u manjem bosanskohercegovačkom entitetu osigurava i besplatne udžbenike, na čemu smo posebno zahvalni - poručio je efendija Čelenka.

Teme današnjeg savjetovanja su bile "Mektepska pouka u vremenu i njene refleksije na društveni život", "Mekteb i mektepska pouka - analiza, iskustvo i preporuke", "Izazovi mektepske pouke na području manjeg bosanskohercegovačkog entiteta", "Organiziranje i izazovi mektepske pouke na nivou jednog medžlisa" te "Iskustvo i uspješna praksa organiziranja mektepske pouke u džematu", a izlagači su bili dr. Ahmed-ef. Adilović, dr. Enes-ef. Svraka, dr. Mensur-ef. Husić, mr. Nevres-ef. Hodžić i Šejla Mujić Kevrić.

Također, danas je dr. Nezir Halilović prisutnim predstavio projekat "Pod nebom vedre vjere - islam i Evropa u iskustvu Bosne".

(Preporod.info)