Promo banner

A+ A A-

Udruženje ilmijje obilježava 110. godišnjicu, reisul-ulema Kavazović pokrovitelj "Poeme o bosanskom bijelom šehidu"

06 09 2022 01 ilmijja godisnjica

Udruženje ilmijje Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, koje okuplja imame, muallime, uposlenike Islamske zajednice, te muderrise i profesore islamskih fakulteta, u mjesecu septembru obilježava 110. godišnjicu postojanja i djelovanja.

U okviru obilježavanja godišnjice Udruženja, krajem ovog mjeseca, na svečanoj akademiji planirano je i premijerno izvođenje „Poeme o bosanskom bijelom šehidu“, autora prof. dr. Džemaludina Latića.

Pokrovitelj "Poeme o bosanskom bijelom šehidu" bit će reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulemu su tim povodom posjetili predsjednik Udruženja ilmijje IZ u BiH Nesib ef. Hadžić i sekretar GO Udruženja ilmijje Edin ef. Spahić. S njima je sastanku prisustvovao i Nedim Hrbat, izvršni direktor programa Media centra IZ u BiH, u funkciji stručnog saradnika na pripremi premijere "Poeme o bosanskom bijelom šehidu".

Gosti su reisul-ulemi predstavili sadržaj Poeme, njenu svrhu i ciljeve, te planove za premijeru, a tom prilikom posjetili su i Spomen-obilježje imamima šehidima u haremu Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, gdje su proučili Fatihu imamima šehidima.

Reisul-ulema je iskazao radost zbog ovog projekta koji će biti okosnica obilježavanja 110. godišnjice Udruženja ilmijje, posebno naglasivši dug prema onima koji su dali svoje živote za svoj narod, Zajednicu i domovinu.

"Poema o bosanskom bijelom šehidu" je nastala kao rezultat promišljanja i želje da se napiše jedna kasida o imamima koji su stekli šehadet u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu. Imajući u vidu da su sudbine imama i muallima u ratu bile različite i stravične, rodila se ideja da umjesto kaside bude napisana poema.

U okviru obilježavanja 110. godišnjice Udruženja ilmijje također će biti proučena hatma-dova pred duše imama stradalih u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, pred Spomen-obilježjem imamima šehidima ispred Gazi Husrev-begove medrese.

Udruženje ilmijje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini osnovano je 28. septembra 1912. godine.