Promo banner

A+ A A-

Nova mektepska godina počinje 10. septembra

31 08 2022 02 nova mektebska godina

Nova mektepska godina počinje u subotu, 10. septembra 2022. godine, upisom polaznika mektepske pouke u više od 2.000 mekteba koji djeluju u okviru Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

U prethodnoj mektepskoj godini u mektebima Islamske zajednice bilo je upisano više od 100.000 polaznika, od čega 82.000 na području Bosne i Hercegovine u više od 1.600 mekteba.

- U okolnostima kretanja stanovništva, nezahvalno je iznositi bilo kakve procjene i očekivanja o broju polaznika u narednoj mektepskoj godini. Međutim, uzimajući u obzir iskustvo iz prethodnih godina i potencijal mogućih polaznika među značajnim brojem osnovnoškolske djece koja ne pohađaju mektepsku pouku, možemo očekivati da se broj polaznika mekteba neće umanjiti, ili značajno umanjiti, a iskreno priželjkujemo i nadamo se da će se uvećati - kazao je za Agenciju MINA dr. Enes-ef. Svraka, voditelj Odjela za mekteb i mlade u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.

Mektepska pouka se i u prethodnoj mektepskoj godini odvijala na tradicionalan način, s polaznicima mekteba u učionicama, uz preventivne i mjere opreza, a kako je dodao Svraka, svi se raduju realizaciji mektepske pouke u učionicama u punom kapacitetu.

- Muallimski poziv je poseban iz više razloga. Prije svega, prvi muallim i prvi vjeroučitelj je bio poslanik Muhammed a.s. pa je stoga i motivacija za obavljanje tog poziva i ljubav prema podučavanju mladih generacija posebna. Svakako inspiraciju nalazimo i u Poslanikovim, a.s., riječima: "Zaista, Allah i Njegovi meleki, čak i mrav u svom skrovištu i riba u vodi, blagosiljaju one koji druge podučavaju dobru2, tako da, sigurno, i naši vrijedni muallimi i muallime s radošću iščekuju početak nove mektepske godine - naglasio je naš sagovornik.

Aktuelni Nastavni plan i program (NPP) mektepske pouke, kao i novi ilmihali, u primjeni su od 2020/2021. mektepske godine te se još uvijek ne razmišlja o promjenama.

- S obzirom na to da će ovo biti treća mektepska godina njihove primjene, nakon koje ćemo imati potrebne povratne informacije i jasniju sliku o prednostima i eventualnim nedostacima NPP i ilmihala, a na osnovu kojih treba promišljati o daljnjim koracima. Međutim, treba imati na umu i okolnosti u kojima je počela i u kojima se odvijala primjena NPP i ilmihala - kazao je Svraka.

Istaknuo je da za kvalitetnu i uspješnu mektepsku pouku nije dovoljno imati dobar NPP i ilmihale, već da bude ispunjen i čitav niz drugih preduslova: ljudski, infrastrukturni, materijalni, tehnički,didaktičko-metodički, inovativni i drugi potencijali.

- Pored navedenog, za unapređenje mektepske pouke važna je redovnost polaznika, zalaganje i odnos prema pouci, saradnja i podrška roditelja polaznika, podrška organa IZ počevši od džematskog odbora pa dalje, podrška društvene zajednice, medija itd. Poboljšanje bilo kojeg ili više pobrojanih segmenata je od izuzetne važnosti za cjelokupan odgojno-obrazovni proces u mektebu. Mektepska pouka je "živi" proces koji se nakon odlaska Osmanlija skoro jedno i po stoljeće odvija i razvija u kontinuitetu u različitim društvenim okolnostima, što znači da je i potreba unapređenja i poboljšanja uvijek aktuelna, te da se realizuje u okviru raspoloživih mogućnosti - kazao je Svraka.

Naglasio je kako mekteb nije samo potreba pojedinca, određene grupe, Islamske zajednice, već opći društveni interes i potreba.

- Podsjećati na ulogu i značaj mekteba uvjek je poželjno i potrebno, a posebno danas, u vremenu opće globalizacije, otvorenosti i pristupa društvenim mrežama i platformama, te mnogobrojnim drugim izazovima koji su pred mladima... Mekteb je ustanova koja se prije svega brine o odgoju, a upravo su odgoj i naša podrška njemu i mladima ono što nam danas treba - istaknuo je Svraka.

Pozvao je roditelje da svoju djecu upišu u mekteb.

- Dragi roditelji i draga djeco, pred nama je nova mektepska godina. Mekteb vas čeka i širom je otvorio svoja vrata, a vaši muallimi i muallime plemenita srca. Stoga, dragi roditelji, pozivam vas da upisivanjem i slanjem djece u mekteb izvršavate svoju roditeljsku obavezu odgajanja u skladu s islamskim moralnim normama i podučavanjem osnovnim islamskim načelima. Podrška u tom pogledu vam je Islamska zajednica sa svojim mektebom, mektepskom poukom i muallimima i muallimama - poručio je dr. Enes Svraka.

(MINA)