A+ A A-

Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini posjetila Općinu Pale FBiH

03 07 2022 01 posjeta pale

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović sa saradnicima danas je posjetio Općinu Pale FBiH, gdje se sastao sa prvim čovjekom Općine Alminom Ćutukom.

Sastanku su prisustvovali i muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Aida Obuća, te predstavnici društveno-političkog i vjerskog života ove općine.

Načelnik Ćutuk poželio je dobrodošlicu gostima i informirao ih o životu građana na prostoru ove lokalne zajednice od rata pa do danas. Posebno je istakao dobru saradnju sa Islamskom zajednicom kao i sa mjesnim imamom.

Ovom prilikom načelnik Ćutuk je zahvalio reisul-ulemi i Islamskoj zajednici na pomoći i podršci prilikom izgradnje jednog stambenog objekta za jednu povratničku porodicu na prostoru ove lokalne zajednice, te podršku za realizaciju projekta opremanja prostorija za omladinu u Hrenovici.

Zahvalnost što su danas posjetili Općinu Pale FBiH i BPK visokoj delegaciji Islamske zajednice iskazala je i premijerka Obuća.

Općini Pale FBiH, prema njenim riječima, potrebna je pomoć svih nivoa vlasti pa i Islamske zajednice koja je do sada puno uradila za ovaj dio Bosne i Hercegovine.

- Podrška Vlade BPK ovoj lokalnoj zajednici neće izostati ni u narednom periodu - riječi su premijerke.

I muftija goraždanski Remzija-ef. Pitić nije krio zadovoljstvo posjetom reisul-uleme Općini Pale i BPK.

Naime, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je nakon posjete Općini Pale FBiH danas prisustvovao svečanom otvorenju džamije na Turskoj ravni, džemat Orahovice, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Goražde.

Na kraju i reisul-ulema Kavazović kazao kako Islamska zajednica prati šta se dešava, te da će i u narednom periodu u skladu sa svojim mogućnostima pružati podršku i pomoć slabim i nerazvijenim sredinama.

- Treba ulagati u infrastrukturu kako bi se stvorili što bolji uslovi za život na ovim prostorima. Puno je posla pred svima nama i treba se nositi sa tim - poručio je reisul-ulema.

Pozvao je sve, od načelnika, uposlenih u Općini, pa do premijerke da grade moralni lik našeg naroda, prenosi Radio Prača.

Posebno zadovoljstvo reisu-l-ulema Kavazović je iskazao što će prisustvovati otvorenju džamije u rodnom mjestu Husein-ef Đoze, koji je bio veliki čovjek i što će se to deseti na njegovu 110. godišnjicu rođenja.

Delegacija Islamske zajednice predvođena reisul-ulemom, premijerka BPK Goražde zajedno sa načelnikom Općine Pale FBiH, posjetili su turbe u haremu Semiz Alipašine džamije u Prači, koje je oskrnavljeno u proteklom ratu.

Prema riječima načelnika, u narednom periodu Općina Pale FBiH zajedno sa Islamskom zajednicom kroz projekte će raditi na obezbjeđenju finansijskih sredstava za sanaciju spomenutog turbeta.

(Preporod.info)