Logo

Ured za hadž i umru: Dodijeljeni certifikati za 80 vodiča za hadž

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0000

Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini danas je dodijelio certifikate o položenom stručnom ispitu i stečenom zvanju vodičima za hadž.

Certifikate je dobilo 80 uposlenika Islamske zajednice koji su, u skladu sa Pravilnikom o vodičima, ispunili propisane uslove da budu vodiči na hadžu u organizaciji Ureda za hadž i umru, a 22 najbolje ocijenjena muška i dva ženska kandidata bit će vodiči ove godine.

Certifikate im je dodijelio zamjenik reisul-uleme dr. Enes Ljevaković, koji im je ovom prilikom čestitao te ukazao na značaj, ali i odgovornost uloge vodiča na hadžu.

Direktor Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice Dževad Hadžić čestitao je vodičima, naglasivši da su oni pokazali najbolje i znanje iz širokog spektra tema u vezi sa obavljanjem hadža, od vjerskih, pa do tehničkih i geografskih, do komunikacijskih.

- Također, ovom obukom želimo dodatno unaprijediti organizacijske apskete hadža i svim budućim hadžijama osigurati najbolju moguću podršku tokom njihovog puta, ali i boravka u Medini i Mekki. Želimo im pružiti stručnu pomoć i doprinijeti da propisane ibadete obave u skladu sa šerijatskim propisima - kazao je Hadžić za Preporod.info.

Ministarstvo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo je ranije kvotu za ovogodišnji broj hadžija iz Bosne i Hercegovine, tako da će sveta mjesta moći hodočastiti 996 državljana naše zemlje, uključujući vodiče, ljekarsku službu i rukovodstvo hadža.

Ove godine hadž će moći obaviti samo milion hadžija iz Saudijske Arabije i svijeta mlađih od 65 godina.

Broj hadžija koji dolaze iz određenih zemalja je utvrđen na osnovu važećih kvota, ali i zdravstveno-epidemioloških preporuka koje su još uvijek na snazi.

Ovom obukom, kojom je Islamska zajednica pripremila vodiče da predvodie dodijeljenu im grupu hadžija i pruže im neophodnu stručnu pomoć, organizaciju putovanja na hadž nastojimo podići na viši nivou.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.