A+ A A-

Preporod.info u posjeti džematu Jošanica, mjestu sa živom duhovnom tradicijom

Warning: No images in specified directory. Please check the directory!

Debug: specified directory - https://islamskazajednica.ba/galerija/28-04-2022-04-prepord-posjeta-zvornik

Članovi Redakcije portala Preporod.info boravili su u ramazanskoj posjeti džematu Jošanica, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Zvornik, koji je mjesto sa živom duhovnom tradicijom.

U ovom mjestu je rođen čuveni murid šejha Sejfulaha Iblizovića, šejh Husein Pašić, poznat kao hadži Dedo Jošanica. Čest gost ovoga mjesta u mahali Dobra Voda bio je i šejh Mehmed Hafizović.

Zbog malobrojnosti stanovništva (oko 135 domaćinstava) Jošanica nije stalni džemat, ali entuzijazmom jedne grupe okupljene oko sufijske halke u ovom mjestu klanja se beš-vakat i vjerski život je na svakodnevnom nivou dio opće atmosfere u Jošanici

Također, u džamiji se posljednih 18 godina redovno uči zikir po rifaijsko-nakšibendijskom usulu, a koji predvodi džematski imam Osman-ef. Halilović. Džemat ima 35 polaznika mekteba.

Džamija u ovom džematu podignuta je 1979. godine, ali je srušena oktobra 1992. godine "rukom bezumna kjafira", kako stoji na ploči na džamiji. Ponovo je podignuta 2011. godine.

- Iako je ovo mjesto s posebno živom vjerom kroz cijelu godinu, u ramazanu se baška osjeti ta blagodat da džematlije koje žive kao povratnici u ovom mjestu i džematlije koje su van domovine dišu istom dušom - kazao nam je domaćin Osman-ef. Halilović.

Ovom prilikom, redakcija portala Preporod.info je zajedno s Osman-ef. posjetila najstarijeg džematliju džemata Jošanica, i s njim iftarila.

- Zahvalni smo našim prijateljima iz Media centra Islamske zajednice. Posjetili smo najstarijeg džematliju, a u subotu aktivisti MIZ Tuzla i naši prijatelji iz Srebrenice organizuju iftar za najmlađe i njihove roditelje koji već godinama vode upornu borbu za pravo na vlastiti, bosanski jezik u školi u Liplju. Na ovaj način zatvaramo ramazanski krug: brinemo o našim starima i učimo od njih i polažemo nade i učimo dove za naše najmlađe - poručio je Halilović.

(Preporod.info)