Logo

Reisu-l-ulema Kavazović posjetio Medžlis Islamske zajednice Zvornik

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović posjetio je u petak, 22. aprila 2022. godine, Medžlis Islamske zajednice Zvornik.

U sjedištu ovog medžlisa upriličen je susret reisu-l-uleme Kavazovića s muftijom tuzlanskim Vahid-ef. Fazlovićem, glavnim imamom Haris-ef. Mustajbašićem i predsjednikom medžlisa Mustafa-ef. Muharemovićem.

U Riječanskoj džamiji reisu-l-ulema Kavazović je održao hutbu a džuma-namaz je predvodio muftija Fazlović. U hutbi je Reisul-ulema, između ostalog, pozvao povratnike da ne prodaju svoju imovinu.

– Promijenit će se okolnosti. Naši sinovi će porasti i ojačati i jednog dana će htjeti na ruševinama očeve kuće sagraditi vlastitu. Tada će ustanoviti da se na tom mjestu nalazi veliko blago. I njihova sreća će biti neizmjerna, bit će vam zahvalni. A vi ćete za to imati nagradu kod Allaha, dž.š. – naglasio je reisu-l-ulema Kavazović.

Podsjetio je da je Allah, dž.š., naredio vjernicima zekat i sadekatu-l-fitr, a zadužio Poslanika, a.s., da ih ubire u riznicu zajednice. Reisu-l-ulema je pozvao vjernike na izvršavanje ovih dužnosti.

– Zekatom i sadekatu-l-fitrom se čuva i jača zajednica muslimana. Onoliko koliko ona bude jaka, bit ćemo svi pojedinačno sigurniji. Neka svako od nas doprinese za zajednicu koliko je u stanju, jer je Božja ruka uz zajednicu, kako nas je učio poslanik Muhammed, a.s. – poručio je reisu-l-ulema.

Poslije džuma-namaza održan je sastanak reisu-l-uleme Kavazovića sa svim imamima Medžlisa IZ Zvornik. Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović se zahvalio Reisu-l-ulemi na ovoj ramazanskoj posjeti i podršci koja mnogo znači svim muslimanima u Zvorniku. Istakao je da nas svaka posjeta i prisustvo Reisu-l-uleme ojača i unese dodatnu snagu.

– Svakome od nas treba više snage. U prvog čovjeka Islamske zajednice se naprije gleda kada se ide prema Islamskoj zajednici. Mi želimo da Reisu-l-ulema osjeti mogućnost da ima na koga da se osloni, da postoji snaga naših imama i da postoji snaga u Islamskoj zajednici – rekao je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, te je istakao vrijedan i odgovoran rad imama Medžlisa IZ Zvornik.

U svome obraćanju imamima reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović je kazao da je ovo jedna od posjeta po našim muftilucima kako bi se razgovaralo s imamima i ljudima.

– Koliko vidim ispred mene je generacija mladih ljudi. To me raduje, jer gdje je mladost – tu ima i života. Mladi odlučnije i hrabrije ulaze u brojne životne bitke. Imao sam priliku u ovom ramazanu da budem u Krajini, Hercegovini, mogu kazati da sam i na tim mjestima vidio jedan polet i zajednicu naših mladih imama koji tamo rade. Nalazimo se na jednom velikom putu i velikoj misiji. Još mnogo toga se može uraditi i entuzijazam treba pojačati – rekao je u obraćanju imamima reisu-l-ulema Kavazović izrazivši zadovoljstvo onim što je do sada postignuto u ovom medžlisu.

Uslijedio je razgovor s imamima zvorničkih džemata. Imami su se zahvalili reisu-l-ulemi Kavazoviću na ovoj ramazanskoj posjeti, te su govorili o svom radu i stanju u džematima. Ukazali su na manji broj stanovnika i djece u zvorničkim mjestima u odnosu na period od prije dvadeset godina, što je pojava koja je nažalost prisutna u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.