Logo

Iz Bejtul-mala uručena pomoć za više od 500 osoba na području MIZ Sarajevo

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Medžlisom islamske zajednice (MIZ) Sarajevo danas je iz Fonda Bejtul-mal uručio bonove za osnovne potrepštine za više od 500 osoba.

Ovom prilikom su pomognute osobe koje su u teškoj finasijskoj situaciji, a bonove u vrijednosti od 100 KM mogu iskoristiti u bilo kojoj Bingo trgovini za kupovinu osnovnih životnih namirnica.

Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu je u razgovoru za Media centar IZ istakla kako se u saradnji sa muftijstvima i medžlisima dodjeljuju različiti vidovi pomoći tokom cijele godine, posebno u mjesecu ramazanu.

- Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice raspolaže sa jednom osminom sredstava iz Bejtul-mala koja su raspoređena u različite fondove, a jedan od njih je fond za dodjelu socijalne pomoći

Danas u Sarajevu dodjeljujemo pomoć za oko 500 korisnika na osnovu zahtjeva koje su dostavili. Rijasetova komisija prema pravilniku o dodjeli socijalne pomoći razmatra pristigle zahtjeve, a potom se pomogne u skladu sa mogućnostima, odnosno sredstvima kojima se raspolaže - istakla je Brdar.

Glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić je ovom prilikom poručio da Zajednica različitim aktivnostima pruža pomoć i podršku onima koji su u potrebi.

- Ovo je jedna od naših akcija. Tokom godine imamo više njih, posebno početkom Nove hidžretske godine, tokom mjeseca rebiul-evvela i tokom ramazana.

Svaki naš džematlija koji je u potrebi može se obratiti bilo kojem dekretiranom imamu i zatražiti pomoć, te na taj način postati korisnik fonda Bejtul-mal. Sredstva kojima pomažemo, ne samo na području Sarajeva, nego i u našim povratničkim džematima su sredstva od zekata i sadekatul-fitra koja su prikupljena tokom prethodnog ramazana - kazao je dr. Velić.

Poručivši kako se ovom aktivnošću pokazuje društvena briga, putem medija Islamske zajednice je pozvao vjernike da nastave biti okrenuti čuvanju zajedništva

- Pozivamo vjernike da čuvaju tradiciju koja se zasniva na džematu, zajedništvu, čuvanju vrijednosti, tradiciji Bejtul-mala i drugih dobrih dijela. Molim dragog Boga da nas kroz ove aktivnosti osnaži, da budemo još svijesniji i od koristi našem društvu i onima kojima je pomoć potrebna - poručio je glavni imam sarajevskog medžlisa dr. Abdulgafar-ef. Velić.

O značaju ove akcije posvjedočila je J.S. koja je treći put korisnica nekog oblika pomoći Ureda za društvenu brigu.

- Imam muža invalida koji je prije četiri godine ostao bez lijeve noge. Posebno sam zahvalna radi njega, jer se zbog ovakvih pomoći ne osjeća odbačenim - istakla je.

Kako je navedeno, ovo je jedna od ramazanskih aktivnosti koje Ured za društvenu brigu realizira tokom mjeseca ramazana. Između ostalog, podsjećamo da su aktivisti Mreže mladih svakodnevno na terenu gdje komšijama i džematlijama dijele pripremljene iftare.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.