A+ A A-

Održana 55. redovna sjednica Rijaseta

  • 0000

Danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, održana 55. redovna sjednica Rijaseta.

Na sjednici je usvojen zapisnik s 54. redovne sjednice, te potvrđeni zaključci s telefonske sjednice, a potom je razmatran obiman dnevni red..

Razmatran je i usvojen prijedlog Izvještaja o radu Islamske zajednice za 2021. godinu; razmatran je i usvojen prijedlog Finansijskog izvještaja Rijaseta Islamske zajednice za 2021. godinu; razmatran je i usvojen prijedlog Pravilnika o dodjeli murasele; razmatran je i usvojen prijedlog Pravilnika o dopuni Pravilnika o upisu učenika u medrese Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; razmatran je i usvojen prijedlog odluke o upisu učenika u prvi razred medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u školskoj 2022/23. godini; razmatran je i usvojen prijedlog odluke o izgledu i sadržaju dokumenta o polaganju eksterne mature za učenike medresa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; razmatran je i usvojen prijedlog odluke o imenovanju Glavne izborne komisije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; razmatran je usvojen prijedlog odluke o raspisivanju izbora u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, te radno-pravni statusi i kadrovska pitanja.

U nastavku je razmatran prijedlog Nastavnog plana i programa mektebske pouke Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji, te je donesena odluka kojom se prijedlog odobrava; razmatran je prijedlog Uputstva o postupanju organa Islamske zajednice u slučaju teške bolesti ili smrti nosilaca vjerskog autoriteta i drugih službenika Islamske zajednice u BiH – prijedlog je usvojen kao nacrt, te upućen na daljnju doradu; razmatran je i usvojen prijedlog za spajanje džemata u Medžlisu IZ-e Gračanica kod Visokog; razmatran je i usvojen prijedlog za dopunu Odluke o imenovanju Komisije za polaganje hifza; razmatran je prijedlog o prihvatanju Elaborata o opravdanosti osnivanja i koncepta Muzeja islamske umjetnosti i kulture – prijedlog je usvojen i upućen na daljnje profiliranje; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na izmjenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Vakufskoj direkciji; razmatran je prijedlog odluke o uslovima i načinu postavljanja baznih stanica mobilnih mreža na objektima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti Medžlisu IZ-e Tuzla na Pravilnik o upravljanju mezarjima; razmatran je i usvojen prijedlog Godišnjeg plana i programa obuke i stručnog usavršavanja kadrova Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u 2022. godini; razmatran je i usvojen prijedlog Memoranduma o saradnji Islamske zajednice s Fondacijom Mulalić; razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Media centra d.o.o. Sarajevo;  razmatran je i usvojen prijedlog za davanje saglasnosti na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta Media centra d.o.o. Sarajevo.

Na sjednici su razmatrana i neka druga pitanja iz nadležnosti Rijaseta, te tekuća pitanja.