Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema u Ahmićima: Ovaj zločin sa genocidnom namjerom mora biti osuđen

16 04 2022 01 reis ahmici

- Ovo je tužna godišnjica kada se sjećamo nevino ubijenih u zločinačkom poduhvatu u Ahmićima koji je odnio njihove živote, ali nije odnio sjećanja i ljubav - izjavio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u BiH Husein ef. Kavazović tokom obilježavanja 29. godišnjice od masakra nad bošnjačkim civilima u Ahmićima kod Viteza.

U ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine pripadnici jedinica za posebne namjene Hrvatskog vijeća obrane (HVO) "Jokeri" i "Maturice" izvršili su napad na selo Ahmići. Ezan za sabah-namaz bio je znak za napad.

Ubijeno je 116 bošnjačkih civila, a najmlađa žrtva u Ahmićima bila je tromjesečna beba.

Podsjećajući na izreku Safvet-bega Bašagića "Podnijeti sudbinu znači pobijediti", reisu-l-ulema je govorio o višestoljetnoj sudbini Bošnjaka, koji su bili prepušteni samo sebi i kroz stoljeća prolazili kroz različite kušnje.

- Uvijek smo se na sebi svojstven način znali pobrinuti o sebi, i kad su nam prilike bile više naklonjene ili manje naklonjene. Naš narod je ipak uspjevao da odoli izazovima i znao je podnijeti sudbinu. I možemo kazati da smo kroz ova stoljeća pobijedili - rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Ocijenio je da je u Ahmićima počinjen zločin koji ima isti rukopis zločinaca i zločina koji se u BiH mogu naći na mnogo drugih mjesta.

- Nedaleko odavde, u Han Ploči, ili gore u Čarakovu, ili tamo u Biljanima, ili u Bijelom potoka kod Zvornika, ili u Srbrenici, ili u Prijedoru, ili u Kozarcu. Na svim tim mjestima, iako su možda zastave bile drugačije ili su formacije bile drugačije, rukopis zločinaca je bio isti. Vidjet ćete istu, zločinačku, genocidnu namjeru u svojoj suštini. Vidjet ćete čitave familije, prezimena, od 10, 15, 20, 30, 50 ljudi, žena, djece i staraca. To nam jasni govori kakva je bila namjera i cilj - istaknuo je reisu-l-ulema.

Dodao je da ovaj zločin sa genocidnom namjerom mora biti osuđen, zločinci moraju biti kažnjeni, a žrtvama se mora odati dužno poštovanje i pijatet na svakom mjestu.

- Prije svega smo mi to dužni učiniti. Imamo obavezu da zločince progonimo i kaznimo, onako kako to dragi Bog zapovijeda. Da ih izvedemo pred sud, da se utvrdi istina. Samo utvrđena istina može izliječiti i žrtvu i onoga koji je zločin počinio. Bez te istine i te pravde nema lijeka za žive. Zbog toga je to važno, ne zbog nas koji smo ovo preživjeli nego zbog generacija koje će doći. Moramo zlu pogledati u oči, biti hrabri i uprijeti prstom u zlo. Ako to ne učinimo, ono će se ponavljati, ono će ponovo dolaziti po svoje žrtve. Jer, zlu treba krv. Zbog toga je jako važno i bitno da ovo rasvjetlimo - poručio je reisu-l-ulema.

Naveo je da zlo ne treba potcijeniti i da je zlo žilavo.

- Moramo biti svjesni da ono može biti prisutno i u drugima, ali i u nama samima. Moramo se protiv toga zla boriti. Zlu se moramo stalno i neprestanu suprotstavljati. Naša svijest o tome da zlo postoji i da ga se može dotaknuti, što vidimo ovdje u Ahmićima, nam govori da moramo biti odlučni borci protiv njega. Kada se zlo kazbi, kada se zločinac utvrdi, kada nam bude potpuno jasno što se dogodilo, onda dragi Bog od nas traži da uzvratimo dobrim. I to je naša obaveza - rekao je reisu-l-ulema.

Istaknuo da zarad naše države Bosne i Hercegovine, zarad naših generacija, moramo tražiti put ka pomirenju, put da pružamo jedni drugima ruku, ali da ne zaboravimo.

- Zaboravit ne možemo, ali moramo ići dalje. Ovo je naša domovina - kazao je reisu-l-ulema.

Poručio je da svaka generacija, pa i naša, mora podnijeti svoj teret, kako bismo osigurali da naša djeca da ne dođu u neprilike kakve smo mi došli 90-ih.

- Ali, također, moramo ih sačuvati od mržnje. Možda je to najteža obaveza koju moramo ponijeti. Ovo je naša domovina, sa svim građanima valja živjeti. Možda je najveći ispit za našu domovinu, ne ni u Mostaru, u Hercegovini, ne ni u Tuzlanskom kantonu, ne ni u Krajini. Najveći ispit za našu domovinu je život sa našim komšijama upravo ovdje na ovom prostoru. Ako budemo znali uspostaviti te relacije, ako budemo znali očuvati taj komšijski odnos, mislim da je to budućnost naše domovine - istaknuo je reisu-l-ulema Kavazović.

Ovom prilikom zamolio je omladinu da bude odlučna i hrabra, ističući i da je naša zemlja preživjela stoljeća, da je i prije bilo zločina, ali da Bošnjaci kao narod uspijevali snagom vjere i duha očuvati svoju domovinu.

- Ako mogu biti ponosan na svoj narod, nakon ovako stravičnih zločina, mi, hvala Bogu, razumijevajući ispravno našu vjeru, nismo posegli za osvetom. I to ne smijemo uraditi. Zapamtite, osveta je naša smrt, smrt našeg naroda. Bilo kad da pomisli, bilo koja generacija na osvetu, to će biti naš kraj. Moramo biti snažni duhom, izdržati i podnijeti vlastitu sudbinu - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Predstavnike Bošnjaka koji brinu o sistemu u našoj državi zamolio je da budi budni.

- I mi zajedno sa njima. Molim našu omladinu da bude odlučna i hrabra. Ako bude izazova da se tim izazovima uvijek suprotstavimo, ne pitajući za cijenu, kao što to nisu pitali ni oni koji su dali svoje živote za slobodu koju uživamo - poručio je reiasu-l-ulema.

Na kraju je poželio da se u sreći dočeka predstojeći Bajram u Bosni i Hecrcegovini, jer je ona domovina svih nas, široka za sve, bilo muslimani, katolici ili pravoslavci.

(Preporod.info)