A+ A A-

Ljubljana: Svečano uručena murasela novom muftiji ljubljanskom Nevzet-ef. Poriću

18 03 2022 03 murasela ljubljana

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović danas je na svečanosti u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani dodijelio muraselu novom ljubljanskom muftiji mr. Nevzet-ef. Poriću.

Svečanosti dodjele murasele prisustvovali su i zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković, predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Safet Softić, članovi Rijaseta Islamske zajednice, muftije, članovi Sabora, glavni imami i predsjednici izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice i brojni drugi gosti iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog svečanost je otvorio hfz. mr. Aziz-ef. Alili, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Zagreb, dok je moderator program Nevres Mustafić predstavio nekoliko važnih informacija o samom činu murasele i historijskom značaju kojeg ima muftija u muslimanskoj vjerskoj tradiciji.

Murasela je pisano ovlaštenje kojim reisu-l-ulema ovlašćuje nosioce vjerskog autoriteta da tumače učenja islama u skladu sa maturidijskim akaidom, hanefijskim mezhebom i ustavnim vrijednostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Murasela se daje licima koja posjeduju stručne i moralne kompetencije potrebne za izbor ili imenovanje u odgovarajuću službu u Islamskoj zajednici.

Predsjednik Sabora Islamske zajednice Safet Softić je ovom prilikom predstavio važeće odluke nadležnih organa Islamske zajednice koje se odnose na izbor muftije Porića na ovu dužnost, nakon čega je reisu-l-ulema, a na osnovu Menšure, svečano uručio muraselu novom muftiji ljubljanskom i ogrnuo ga novim džubetom, što ima važno simbolično značenje u tradiciji inauguracije vjerskih autoriteta.

- Hvala vam se što ste svojim prisustvom uveličali svečanu dodjelu murasele koju mi je upravo dodijelio reisu-l-ulema dr. Husein-ef. Kavazović, kojem se zahvaljujem za ukazano povjerenje da u naredih pet godina vodim i predstavljam Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji. Podrška reisu-l-uleme mi mnogo znači. On je moralna vertikala našega naroda koji svojim djelima i stavovima ulijeva nadu i smirenost u živote ljudi. Neka ga Svevišnji čuva i podari svako dobro.  Emanet kojeg sam preuzeo od muftije dr. Nedžada-ef. Grabusa je velik, želim nastaviti tamo gdje je on stao - izjavio je muftija Porić ovom prilikom prisutnim vjernicima.

Ukazao je, također, na važnost jačanja institucije Islamske zajednice i zajedničke pripreme i realizacije dobrih i kvalitetnih projekata koji će biti namijenjeni članovima, mektepskim polaznicima, omladini kao i zainteresiranoj javnosti. Najavio je i brojne aktivnosti, te podsjetio kako su za izgradnju muzeja Islamske zajednice već pribavili građevinsku dozvolu i pripremili projekat.

- Nalazimo se u fazi pripreme projektne dokumentacije za objekte u džematu Kopar, Jesenice i Maribor. Slovensko, kao i evropsko društvo je multikulturno društvo. Zauzimat ćemo se kroz različite obrazovne projekte da razvijamo svijest o prihvatanju različitosti. Još uvijek postoji mnogo stereotipa i predrasuda o islamu i muslimanima. Želja mi je da doprinesemo boljem razumijevanju među ljudima koji pripadaju različitim svjetonazorima. Izgradnja džemata je najvažniji i najodgovorniji dio našega posla. Zajedno sa svojim saradnicima, imamima, muallimama i članovima organa Islamske zajednice, nastojat ću da jačamo džemat i zajednicu kroz različite programe koje ćemo organizirati - naglasio je muftija Porić.

Muftija Porić je podsjetio na pripadnost Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, čija je misija i tumačenje islama prisutno u Evropi stoljećima, te poručio da će čuvati njeno jedinstvo i učenje i štititi je od onih koji joj ne žele dobro.

Jačanje dijaloga sa crkvama i drugim vjerskim zajednicama i saradnja sa državnim i lokalnim institucijama, kako je naveo, bit će u fokusu njegovog djelovanja, te poručio kako će otvorena pitanja sa državom Slovenijom rješavati kroz dijalog i saradnju. Također, dodao je, da će brinuti o potrebama članova Islamske zajednice i probleme zajedno s njima rješavati.

- Obećavam vam da ću povjerenu mi dužnost časno i pošteno obavljati u ime Dragoga Boga. Obavljat ću je na temelju Kur'ana Časnog, poslanikovog sunneta, Ustava Islamske zajednice, Statuta Islamske zajednice u Republici Sloveniji i murasele koja mi je dodijeljena, kao i na osnovu pozitivnih zakona Republike Slovenije. Zavjetujem se pred zajednicom muslimana da ću činiti dobro i odvraćati od zla - poručio je muftija Porić.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović se ovom prilikom obratio pristunima, kazavši kako su ovom ceremonijom muftiju Porića uveli da služi muslimanima i Islamskoj zajednici u Sloveniji, na čast svima. Između ostalog, podsjetio da je Slovenija otvoreno društvo, u kome žive različite vjerske zajednice koje su u Sloveniji našli svoj dom, kao što su i bosanskohercegovački muslimani našli svoj dom širom svijeta.

- Muftiju Porića ću upozoriti na pet temeljnih principa: bogobojaznost, strpljenje, pravilan postupak prema svakome, požrtvovanost i briga o zajednici. Jako nam je važno da budemo svjesni ovih principa, kako bismo našu misiju pozivanja na dobro a odvraćanja od zla uspješno obavili - naglasio je Kavazović.

Govor muftije Porića sa minbere džamije u Ljubljani je govor koji obećava, dodao je reisu-l-ulema.

- Nadam se da ćete mu svi biti pri ruci, da ćete mu svi pomoći i da ćete ga tamo gdje bude tražio vašu pomoć sigurno podržati - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Također, prisutnim vjernicima obratio se i hafiz Šakir-ef. Fetahu, reisu-l-ulema Sjeverne Makedonije, koji je u osobno i u ime makedonskih muslimana uputio čestitke muftiji Poriću, te, između ostalog, podsjetio koliko je odgovorno biti muftija u jednoj evropskoj zemlji poput Slovenije i vjerodostojno predstavljati islam.

Čestitkama se pridružio i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzić, koji je muslimane porijeklom iz Crne Gore koji žive u Sloveniji pozvao da još čvršće i jače budu integrirani u Islamsku zajednicu Slovenije i podrže njen rad.

Dr. Nedžad-ef. Grabus, prethodni muftija ljubljanski, a danas muftija sarajevski, zahvalio je svima koji su podržavali rad Islamske zajednice u Sloveniji od 2006. do 2021. godine, posebno reisu-l-ulemi, ali i Ibrahim-ef Malanoviću, danas rukovodiocu Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, koji je, kako je kazao, bio "sebebom da dođe u Ljubljanu i preuzme dužnost muftije ljubljanskog".

-  Muftija Porić je vaš i naš muftija. Podržite ga i pomozite mu da se uspješno bavi projektima Islamske zajednice. Pred vama sam govorio mnogo puta. Zajedno smo proveli najljepše trenutke u razvoju Islamske zajednice u Sloveniji. Naša djela su svjedoci onoga što smo radili. Ova džamija govori više od bilo čega što bih danas mogao reći. Čuvajte svoju vjeru, ahlak, namaz, čuvajte ljubav prema temeljnim vrijednostima islama - poručio je muftija Grabus.

Dovu na kraju svečanosti proučio je zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef. Ljevaković.