A+ A A-

Obilježena 151. godišnjica od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića

  • 0000

U Arapuši pokraj Bosanske Krupe 28. decembra 1870. godine, rođen je reis Džemaludin-ef. Čaušević. Uz raskošno znanje koje je posjedovao, bio je vizionar, hrabar, odlučan, mudar, dobronamjeran, brižan i istinski lider svoga naroda. Povodom 151. godine od njegovog rođenja, Muftijstvo bihaćko u saradni sa medresom „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ i Islamskim pedagoškim fakultetom u Bihaću, Gradskom upravom Bosanska Krupa i udruženjem „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Arapuše upriličilo niz događaja.

Prof. dr. Fikret Midžić, autor jedne iznimno važne knjige o reisu Čauševiću, je studentima Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću održao prigodno predavanje na temu „Reis Čaušević – svjetionik vjere i morala“ u kojem je govorio o principjelnim stavovima reisa Čauševića kad su u pitanju razne životne okolnosti.

U rodnom mjestu reisa Čauševića, u Arapuši, proučen je Jasin i dova za hatme koje su proučili imami - članovi udruženja Ilmijje Muftijstva bihaćkog i profesori u medresi u Cazinu. U džamiji u Arapuši prisutnima su se obratili muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević, a dovu na proučene hatme je proučio prof. Zuhdija Handanović, direktor medrese.

Nakon programa u džamiji, delegacije su obišle spomen sobu i proučili Fatihu pred dušu komandanta Mirsada Sedića, komdanta 511. Slavne brdske brigade pod čijim vodstvom je oslobođena općina Bosanska Krupa, a potom obišli spomen kuću reisa Čauševića koja je prije nekoliko godina sagrađena u mjestu njegova rođenja. Članovi i članice udruženja „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ su upriličili prigodan doček svojih gostiju, te im predstavili ono što su uradili u proteklom periodu.

„Udruženje koje nosi ime po reisu Čauševiću je osnovano prije 11 godina. Osnovali smo ga prije svega kako bi napravili spomen kuću i kako bi na razne načine promovirali lik i djelo reisa Čauševića. Članovi udruženja su uglavnom ostvareni ljudi koji svojim dodatnim angažmanom promovišu naše vrijednosti. Zahvaljujemo se Islamskoj zajednici i našim musafirima, muftiji bihaćkom i muftiji zeničkom, što su nas posjetili i što možemo biti dio ove velike priče o našem reisu.“ – izjavio je Nijaz Tatarević, predsjednik udruženja.

U večernjim satima u Domu kulture u Bosanskoj Krupi upriličena je svečana akademija ovim povodom. Ova akademija je okupila brojne uglednike iz vjerskog, kulturnog, političkog i akademskog života Krajine. Prigodan revijalni program je izveo hor medrese „Reis Džemaludin-ef. Čaušević“ iz Cazina i članice KUD-a „Grmeč“ iz Bosanske Krupe, a prisutnima su se obratili gradonačelnik Bosanke Krupe g. Armin Halitović i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, dok je prigodnu besjedu o reisu Čauševiću je održao muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

„Mi, građani Bosanske Krupe smo ponosni što iz naše Arapuše porijeklo vodi jedan od velikana naše povijesti reis Čaušević. Naš zajednički cilj da institucionaliziramo sjećanje na njega svakim danom je sve bliži, a sa našim muftijom i glavnim imamom odlično sarađujemo, pogotovo kada je u pitanju ova manifestacija. Također, nastojimo da u punom kapacitetu stavimo u funkciju spomen kuću reisa Čauševića, koja će biti vakuf i koja će biti nezaobilazna turistička stanica sviju koji posjete Bosansku Krupu.“ – izjavio je gradonačelnik Halitović.

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je istakao da je ova svečana akademija, u stvari, noć zahvalnosti za naš narod, za naše velikane, za naš put mira i razumijevanja kojim hodimo i koga brižno čuvamo.

„Zahvalan sam Bogu što nam je dao narod koji ljubomorno čuva svoju vjeru vjekovima na ovim prostorima. Zahvalan sam što nam je dao reisa Čauševića, koji je u cijelom svijetu pronosio vrijednosti naše vjere i dostojanstvo koje je ponio iz svoje Krajine. Bio je odani prijatelj svoga naroda i česta njegova poruka je glasila da je formula našeg opstanka oslonac na Boga, a ne na Istok, kao što je  tada bilo slučaj. Danas da je živ, poruka bi bila identična. Iskazujemo zahvalnost svima onima koji učestvuju u sjećanju na reisa Čauševića.“ – poručio je muftija Kudić.

U sklopu ove svečanosti, muftija Kudić je dodijelo zahvalnicu dugogodišnjem glavnom imamu Medžlisa IZ Bosanska Krupa Hazim-ef. Muzaferoviću, koji je obnašao dužnost glavnog imama dugi niz godina i svojim djelovanjem unaprijedio rad ovog medžlisa.

Izuzetno nadahnutom besjedom o reisu Čauševiću i o vrijednostima koje je on zastupao, a koje su svevremenske i koje nadilaze granice Bosne i Hercegovine, govorio je muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin Dizdarević. On je govorio o obrazovnoj, vjerskoj i liderskoj širini reisa Čauševića, te na primjenu njegovih ideja i u današnjem vremenu.

„Čuvena arapska poslovica kaže: Nema budućnost onaj narod koji se ne sjeća svojih velikana. Ova mudrost nam, u stvari, govori da je sjećanje ono što nas definira, daje nam identitet i osigurava naše trajanje. Mi danas ovdje, u Bosanskoj Krupi, oživljavamo sjećanje na našeg velikana čiji značaj prelazi granice naše domovine. Rodio se u vrijeme osmanske vladavine, dočekao Austro-ugarsku monarhiju, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca i u svome djelovanju se susreo sa tako teškim i sudbonosnim iskušenjima koja su dovodila u pitanje opstanak njegovog naroda.“- poručio je muftija Dizdarević.

On se posebno referisao na dvije važne karakteristike reisa Čauševića, tj. na znanje i moral.

„Rijetko se dvije osobine sastaju u jednom čovjeku; snaga intelekta i snaga karaktera. U ličnosti reisu-l-uleme Džemaludin-ef. Čauševića imamo sabranu i sukusiranu i jednu i drugu osobinu. nevjerovatnu snagu intelekta kojim je oslovio najvažnije probleme sa kojim su se suočavali tadašnji Bošnjaci i muslimani. Ali je imao i snagu karaktera, da u vrijeme najtežih iskušenja izabere pravu stranu. Iako je znao da naš narod u tom periodu nije mogao napraviti brzu transformaciju, ali je bio ubijeđen da se stvari moraju promijeniti. Shvata da se Bošnjaci moraju mijenjati i moraju učiti i razumijevati silnice vremena u kojem egzistiraju. S toga je reis Čaušević tako otvoreno i ustrajno pisao i govorio kako bi  prosvijetlio „tvrdu bosansku glavu“, a posebno tu „tvrdu bosansku glavu“ tadašnje bosanske uleme.“ – rekao je muftija Dizdarević.

U zaključku svoje besjede, muftija Dizdarević je pobrojao nekoliko najvažnijih vrijednosti koje nam je ostavio reis Čaušević.

„Prvu vrijednost koju želim naglasiti, a koju nam je ostavio reis Čaušević, jeste vrijednost autentičnog znanja s kojim čovjek teži da dosegne istinu. Mi danas imamo mnogo diploma, ali nam nedostaje istinsko i autentično znanje. Također, on nam je ostavio vrijednost institucije. On je zasnivao i formirao brojne institucije, jer institucije osiguravaju trajnost jednoj ideji. Ništa se važno ne može desiti bez pojedinca, ali ništa trajno nema bez institucije. Da je danas živ reis Čaušević, siguran sam da bi svoj puni fokus stavio na državu, koja je zalog našeg opstanka, jer gdje god su muslimani izgubili političku vlast, na tim prostorima je oslabio ili nestao i islam.“ – poručio je muftija Dizdarević.

O toku svečane akademije je prikazan dio dokumentarnog filma „Reis Džemaludin-ef. Čaušević – moralni svjetionik svoga naroda“ autorice Merime Aličević, a u produkciji RTV USK i uz podršku Muftijstva bihaćkog.

Muftije sa svojim delegacijama su posjetile Bosansku Otoku i klanjali podne namaz u jednoj od najljepših bosanskih džamija, koja se nalazi na riječnom otoku, koja svojom posebnom ljepotom mami uzdahe vjernika koji je posjete. Srdačni doček je upriličio imam ove džamije Mujo-ef. Ćehić, koji je muftijama i njihovim saradnicima predstavio historiju džamije, ali i cijele Bosanske Otoke.

Manifestacija o reisu Čauševiću završava u petak, 31.12.2021. godine gdje će u Arapuši hutbu kazivati i džuma-namaz predvoditi dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću prof. dr. Hajrudin Hodžić.

I na kraju, sjećajmo se svojih velikana kako bi imali definisan pravac našeg kretanja u budućnosti – poručili su organizatori.