Logo

Takmičari iz Bosne i Hercegovine osvojili drugo mjesto na 5. Takmičenju u hifzu Kur'ana Časnog u Sandžaku

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

  • 0000

U organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Škole Kur'ana Časnog i Fondacije „Hifz Časnog Kur'ana“ iz Sarajeva, na Fakultetu za islamske studije, 27. i 28. novembra 2021. godine, održano je 5. takmičenje učača Kur'ana gdje je učešće uzelo 57 takmičara iz Sandžaka, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije.

Prvog dana takmičenja obratili se dr. Rešad-ef. Plojović, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata, koja je dala podršku pripremama ovog takmičenja. Tom prilikom, uputio je selame gostima iz Kuvajta, zahvalnost Fondaciji hifza Kur'ana koja neprestano pruža podršku Školi Kur'ana, kao i svima koji na bilo koji način učestvuju u realizaciji ovih i sličnih projekata. Predsjednik Komisije kurra hafiz dr. Muhammad Mundekar je rekao:

„Poslanik, a.s., je kazao da Uzvišeni Stvoritelj uzdiže jedan narod na dunjaluku i ahiretu ovom knjigom, Kur'an-i Kerimom. Također, Uzvišeni Stvoritelj kaže da će uzdići na visoke stepene one koji se bave znanjem, naukom, koji izučavaju Kur'an-i Kerim i svi vi budite ponosni jer vas je Uzvišeni Stvoritelj uzdigao Kur'an-i Kerimom. Čestitam svim hafizima i učesnicima ovog takmičenja, moleći Uzvišenog Stvoritelja da ih učvrsti, da njihovi odgovori budu tačni i precizni.“

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić je istakao „da je sretna zajednica o kojoj vjernici brinu, naglašavajući da je to slobodna zajednica i da nema veće titule od titule hafiza Kur'ana, zavidim im i ponosim se da mogu da budem u njihovom društvu.“

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je na ovom takmičenju imala svoja dva predstavnika. Hafiz Omer Faruk Bukurević je osvojio drugo mjesto u kategoriji hifz cijelog Kur'ana, a hafiz Hamdo Solo je u kategoriji hifz 15 džuzova, također, osvojio drugo mjesto.

Sa našim takmičarima su bili dr. Enes-ef. Svraka i Zijad-ef. Suljić koji su iskoristili priliku da se sretnu sa muftijom Dudićem i njegovim saradnicima i razgovaraju o predstojećim zajedničkim aktivnostima na polju mektebske pouke i rada sa mladima, kao i o implementaciji Pravilnika o polaganju hifza i nostrifikaciji Idžazetname iz oblasti kiraeta (hifza).

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.