Logo

MINA - 30 godina vjerodostojnog informisanja

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

25 11 2021 01 mina godisnjica

Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Muslimanska informativna novinska agencija - MINA počinje sa upotrebom novog logotipa, što je jedna od aktivnosti povodom 30. godišnjice od osnivanja ove agencije.

Agencija MINA je osnovana u novembru 1991. godine, prije svega, iz potrebe da se u tadašnjim teškim uslovima kada se zajednička država počela raspadati, u svijet pošalju istinite informacije o onome što se događalo sa muslimanima na ovim prostorima, jer je bilo evidentno da su se njihova prava kršila na svakom koraku.

- Koliko je to bilo bitno, koliko je postojala svijest o potrebi takvog načina komuniciranja i kakvi su bili vizionari tadašnji rukovodioci, govori i činjenica da je ideju tadašnjeg urednika Glasnika prof.dr. Fikreta Karčića o osnivanju Agencije MINA tadašnji reisu-l-ulema Jakub-ef. Selimoski promptno podržao, da se u njenu realizaciju krenulo bukvalno sutradan - izjavio je Adnan Muminović, glavni urednik Agencije MINA.

On je podsjetio da su u tom prvom periodu bilteni izlazili na od četiri do deset stranica, na engleskom jeziku, te da su slati u ambasade stranih država u Beogradu, ali i na adrese važnih institucija i pojedinaca u inostanstvu. Sadržaji u biltenima su bili podijeljeni u sljedeće kategorije: politička situacija, ljudska prava, aktivnosti Islamske zajednice, kultura, knjige i dosije.

- Iako ambiciozno zamišljena kao agencijski servis, MINA se u 30 godina postojanja nikada nije uspjela razviti u takvu formu organizacije i djelovanja, ali je uspjela postati najprepoznatljiviji kanal za distribuciju vijesti  o aktivnostima reisu-l-uleme i ostalih institucija Islamske zajednice, po čemu kod javnosti i medija uživa visok stepen povjerenja - kazao je Muminović.

Danas Agencija MINA djeluje u okviru Media centra Islamske zajednice, gdje uz IIN Preporod koje su nedavno obilježile pola stoljeća kontinuiranog izlaženje, predstavlja najstariju medijsku platformu.

- Media centar je baštinik dugogodišnje tradicije djelovanja Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Ponosni smo na 50 godina kontinuiranog izlaženja Preporoda, 30 godina rada MINA-e, 13 godina Radija BIR, ali i rad naših novih platformi portala Preprod.info i BIR televizije - kazao je direktor Media centra Amir Sakić.

Istakao je da Media centar u novembru ove 2021. godine obilježava jubilej MINA-e, informativne agencije koje je koja je počela s radom u turbulentnom periodu i vjerujemo ispunila očekivanja i izazove koje je pred nju postavljalo vrijeme i događaji.

-Tu je prvenstveno bila važna uloga MINA-e da u vremenu agresije informiše međunarodnu javnost o stanju muslimana u Bosni i Hercegovini i Balkanu, te da informiše domaću javnost o događajima, temama i pitanja koji su važni za muslimane i Islamsku zajednicu - kazao je direktor Sakić.

Uspostavom Media centra MINA je zadržala svoju funkciju informativne agencije koja prikuplja, obrađuje i distribuira prema javnosti i drugim medijima informacije od značaja, ali i interesa za muslimane i Islamsku zajednicu.

- 30 godina vjerodostojnog informisanja MINA-e je emanet za Media centar i mi smo opredijeljeni da osiguramo potrebne uvjete da MINA u vremenu koje je pred nama održi svoj status i dodatno ojača svoju medijsku ulogu i poziciju - kazao je direktor Sakić.

Ovo je izuzetno važan jubilej za Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i njen medijski sistem i ova jubilarna, 30. godišnjica, svjedoči, između ostalog, opredijeljenost Islamske zajednice da bude otvorena i da muslimanima, ali i javnosti uopće, uvijek osigura istinite i vjerodostojne informacije. 

Agencija MINA ovom godišnjicom ulazi u novu fazu razvoja, koju simbolično počinjemo na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, upotrebom novog logotipa i osvježenog vizuelnog identiteta.

Za Media centar Islamske zajednice Dan državnosti ima i jednu dodatnu vrijednost, jer smo na taj datum prije dvije godine našoj javnosti predstavili informativni portal Preporod.info, kako bismo dodatno ojačali poziciju Islamske zajednice u misiji upućivanja na dobro i odvraćanja od zla.

- Zahvaljujem na pristiglim čestitkama rukovodilaca institucija Islamske zajednice povodom 30. godišnjice Agencije MINA, ali i drugih zvaničnika u našoj zemlji, među kojima bih izdvojio onu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića.

Redakcija Agencije MINA i portala Preporod.info ovim putem upućuje iskrene čestitke povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, uz poruku da u ovom izazovnim vremenima moramo biti mudri i znati prepoznati istinske vrijednosti - kazao je urednik Muminović.

(Preporod.info)

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.