Logo

Visoka delegacija Rijaseta u posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

Po Odluci Reisu-l-uleme, delegacija Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koju predvodi zamjenik reisu-l-uleme dr. Enes-ef Ljevaković, u pratnji članova Rijaseta Ismail-ef Smajlovića, direktora Uprave za vjerske poslove i Mensur-ef Karadže, direktora Uprave za pravne i administrativne poslove nalazi se u radnoj posjeti Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj. 

Predviđeno je da Delegacija posjeti džemate na području Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, održi sastanak s rukovodstvom Skupštine/Sabora Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, učestvuje u radu Skupštine i obavi razgovor sa Halim-ef Alibašićem, glavnim imamom. 

U petak je Delegacija posjetila džemat u Ninbergu gdje je Zamjenika reisu-l-uleme i članove dočekao Hamid-ef Pintol sa članovima džematskog odbora i upoznao o radu džemata i napretku u izgradnji džamije sa pratećim sadržajima koji su u toku. 

Dr. Enes Ljevaković je prije džume namaza uputio poruku prisutnom džematu o važnosti jedinstva, zajednice i očuvanja identiteta u okviru porodice i džemata. 

„Integracija je nužna“, rekao je, „ali očuvanje identiteta u okrilju vjerskih i nacionalnih vrijednosti je pravac koji trebaju njegovati muslimani u džematima Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj. Ovo je zemlja velikih mogućnosti i treba dati doprinos kvalitetnom razvoju u svim područjima društvenog angažmana.“ 

Hutbu je proučio Ismail-ef Smajlović. On je podsjetio džematlije na mjesec Mevluda, važnost uzimanja pouke iz života Muhammeda, a.s., kroz programe obilježavanja. „Kvaliteta života koji je utemeljio Allahov Poslanik, a.s., je trajna vrijednost“, istakao je Smajlović, „i ona je mnogim generacijama u Ummetu Muhammeda, a.s., trasirala put uspjeha.“ 

Hamid-ef. Pintol je imamio džumu-namaz, a potom zahvalio Zamjeniku reisu-l-uleme i članovima Delegacije što su počastili džemat Ninberg dolaskom na današnju džumu.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.