Logo

Svečano obilježena 395. godišnjica Behram-begove medrese

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

Dan škole u Behram-begovoj medresi u Tuzli obilježen je jučer, 09. oktobra 2021. godine.

Tokom svečanog programa, članovi hora Medrese i literarno-recitatorske sekcije, podsjetili su na značajnije događaje iz historije ove škole, prenosi Muftijstvo tuzlansko.

U pisanim izvorima Behram-begova medresa se prvi put spominje 1626. godine. Njen rad je prekinut 1949. godine, a 44 godine kasnije Behram-begova medresa će u svoje klupe ponovo primiti učenike koji će hoditi stopama njenog utemeljitelja Behram-bega. Danas ova škola broji 395 godina.

Povodom Dan škole na svečanosti su uručena priznanja profesorici engleskog jezika Amili Hasanspahić i profesoru kiraeta hafizu Edinu Dediću. Iz tehničkog osoblja ovogodišnje priznanje su dobili Mejra Šljivo i Šahman Kalajac.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je čestitao ovogodišnjim laureatima, te uputio čestitku uposlenicima i učenicima Behram-begove medrese povodom Dana škole.

Istakao je činjenicu da je danas u kolektivu Behram-begove medrese veliki broj mladih  profesora i profesorica, te je posebnu zahvalnost iskazao profesorima koji predaju u ovoj školi od prvih dana njenog obnovljenog rada, od 6. oktobra 1993. godine.

- Prolazili smo tada kroz teška vremena. Bilo je to vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, vrijeme kada je počinjen genocid nad našim narodom. Hvala dragom Bogu, naša Behram-begova medresa je kao višestoljetni hrast. Svoj doprinos njenom rastu dali su oni prije nas, stoljećima prije, ali dajemo i mi danas. Ona je važna za ovaj grad, sjeveroistočnu Bosnu, gradove u ovom dijelu naše domovine, Posavlje a posebno za Podrinje.

Naša zemlja, Bosna i Hercegovina je zemlja Allahovog blagoslova. U njoj žive dobri ljudi, rađaju se i izrastaju generacije koje će u njoj živjeti i istrajavati u čuvanju svojih vrijednosti. Uz Božiju pomoć, ma šta dušmani govorili i željeli, to će biti naša budućnost kao što je bila i naša prošlost.

Naša vrijedna omladino, mnogo od vas očekujemo. I vaši vršnjaci su prije stotinu godina čuvali svoju vjeru, čistotu karaktera i morala ali je to bilo daleko teže. Vi ste danas ovdje u ovoj školi da svoju vjeru razvijate, svoj iman učvršćujete ali i da najbolju nauku ovoga vremena izučavate. Vi ste dostojan primjer u našem društvu i na ponos svojoj Islamskoj zajednici i svome narodu - poručio je muftija Fazlović.

U svome obraćanju direktor Behram-begove medrese dr. Ahmed Hatunić je kazao da su godišnjice prilika da se osvrnemo i analiziramo svoj rad kako bismo postizali veće i bolje rezultate u budućnosti.

- Želimo da Behram-begova medresa biva svjetionikom i primjerom kako se može i treba raditi. Želimo da svojim radom i postignućima učenika i učenica pokažemo taj uspješni model kada spojimo moral, odgoj i čestitost s naukom i njenim dostignućima. Taj uspješni model je sinteza tradicije i modernosti - kazao je direktor Hatunić.

Kao i svake godine i ove su proglašeni najbolji učenici u prošloj školskoj godini. To su: Jašić Husejn Ia, Hasanbašić Abdusselam Ib, Husić Emina Ic, Huskanović Fatima Id, Avdibašić Ahmed IIa, Dedić Muhamed IIb, Mujčinović Lamija IIc, Zukić Tahira IId, Keserović Faris IIIa, Mekić Akif IIIb, Baturić Ajla IIIc, Halilović Fatima IIId.

Titulu hafizi Časnog Kur'ana  u prošloj školskoj godini ponijeli su Muhamed Ahmetović, Muhamed Čirak, Maid Razić, Almina Sinanović, Halima Baturić, Hammad Mujanović, Harun Omerović,Tesnim Efendić, Selma Dizdarević i Dženan Čokić.

Nastavničko vijeće pohvalilo je učenike koji su u prošloj školskoj godini ostvarili najveće pojedinačne uspjehe na takmičenjima. To su:  Jašić Husein, Anesa Spahić, Muhamed Ahmetović, Lejla Dorić, Eldin Ahmetović, Ismail Brkić, Harun Bećić, Muhamed Dedić, Kerima Spahić i Fatima Huskanović. Sportske uspjehe ostvarili su Bakir Baković, Jusuf Mehmedćehajić, Hamzudin Jakubović, Muhamed Čirak i Sulejman Buševac. Najbolji sportista za prošlu školsku godinu je Saletović Tarik, a najviše knjiga je pročitala Ramić Ahmedina.

Nagrade su uručene i pobjednicma literarnog konkursa raspisanog povodom Dana škole. Prvo mjesto osvojila je Hatunić Medina  Id, drugo mjesto Mehmedćehajić Maida IVd i treće mjesto Halilović Fatima IVd.

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.