Promo banner

A+ A A-

Zamjenik reisu-l-uleme predvodio delegaciju IZ-e na otvaranju manifestacije "Sedmica džamija i vjerskih službenika" u Edirnama

  • 0202

U petak, 1. oktobra 2021. godine, otvorena je manifestacija "Sedmica džamija i vjerskih službenika", koju je organiziralo Predsjedništvo za vjerske poslove Republike Turske Diyanet.

Svečanosti je prisustvovala i delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koju je predvodio zamjenik reisu-l-uleme prof. dr. Enes Ljevaković. U delegaciji su bili i goraždanski mutija Remzija-ef. Pitić i dr. Samed-ef. Omerdić, referent za vjerska pitanja Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

Uz ostale predstavnike islamskih zajednica Balkana, programu su prisustvovali i predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić i zamjenik predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj Mevludi-ef. Arslani.

Svečano otvorenje održano je u dvorištvu Selmija džamije u Edirnama, a manifestaciju je zvanično proglasio otvorenom predsjednik Diyaneta prof. dr. Ali Erbaş.

U svom obraćanju kazao je da je Diyanet ove godine u okviru ove manifestacije posvetio pažnju vjerskim službenicima koji ulažu trud u pravilnom tumačenju naše uzvišene vjere. Posebno je naglasio historijsku, ali i trenutnu važnost Diyaneta za turski narod, ali i šire, u pravilnom tumačenju naše uzvišene vjere.

Nakon toga je proučena hafiska dova u Selmija džamiji za više od pedeset hafiza kojima su uručene diplome za položene ispite. Zatim je proučen mevlud prije džuma-namaza za sve vjerske službenike i vakife koji su preselili na ahiret. 

Isti dan održan je i 8. susret predstavnika islamskih zajednica Balkana sa predstavnicima Diyaneta, tokom kojeg se razgovaralo o stanju vjerskih prava u balkanskim zemljama i organizaciji vjerskoga života.

Također, bilo je riječi  i o tome kako i na koji način pružiti kvalitetnije vjerske usluge i vjersko obrazovanje vjernicima i vjernicama u tim zemljama.

Posebno je naglašen problem islamofobije koji se u posljednje vrijeme sve više širi u svim balkanskom, ali i evropskim zemljama.

Drugi dan posjete bio je posvećen konferenciji "Džamije u Edrinema i Selmija džamija" koja je održana na Univerzitetu Trakija u Edirnama.

(N.P./Preporod.info)