A+ A A-

Na ahiret preselio Nurif-ef. Herić

23 09 2021 02 nurif ef heric ahiret

Na ahiret je preselio Nurif-ef. Herić, penzionisani sekretar Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Dženaza-namaz biće obavljen u petak poslije ikindije namaza (16:30 sati) u haremu Hadži Džafer Provare džamije. Tevhid će se proučiti istog dana u 16:30 sati u kući rahmetlije u ul. Provare 4 u Sarajevu.

Herić Nurif je rođen 1948. godine u mjestu Vukovije Donje, općina Kalesija, Bosna i Hercegovina. Gazi Husrev-begovu medresu i Pravni fakultet Univerziteta Sarajevo završio je u Sarajevu. Oženjen je i ima četvero djece.

Od 1971. godine raspoređen je na poslove imama, hatiba i muallima u Sarajevu. Poslove imama i hatiba obavljao je u džamiji „Divan Katib Hajdar“ (Bijela džamija) na Vratniku od 01. juna 1971. godine do 30. juna 1979. godine, kada je na zahtjev tadašnjeg Reisu-l-uleme Rijaseta Islamske zajednice u SFRJ, premješten na dužnost imama i hatiba, 1. jula 1978. godine, u džamiju „Hadim Ali-paša“ (Ali-pašina džamija) u Sarajevu, gdje ostaje na toj dužnosti do izbijanja agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine.

Poslove muallima obavljao je u džamijama u gradu Sarajevu određene za održavanje vjerske pouke, a po rasporedu Vjersko-prosvjetne službe Islamske zajednice Sarajevo za svaku školsku godinu. Godine 1981. od strane Starješinstva Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini raspoređen je na dužnost sekretara Odbora Islamske zajednice Sarajevo, gdje ostaje do 15. oktobra 1993. godine.

Na osnovu Odluke Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini službeno je premješten u Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, u pravnu i administrativnu službu Rijaseta, na poslove stručnog saradnika, gdje ostaje sve do odlaska u penziju.

Za sekretara Ustavnog suda Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izabran je od strane Ustavnog suda 2002. godine.

Za vrijeme trajanja radnog odnosa Nurif-ef. Herić je bio član Komisije za polaganje stručnog ispita za imame, hatibe i muallime.

Od maja 1992. godine obavlja imamsko-hatibsku dužnost u džamiji „Hadži Džafer“, zvana Provare, u Sarajevu.

U vrijeme trajanja radnog odnosa Herić Nurif je priredio „Hronološki registar propisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u vremenu od 1994. do 2009. godine“, objavljen u Glasniku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Na ahiret je preselio u srijedu, 22.09.2021. godine u 74. godini života.

(Preporod.info)