Promo banner

A+ A A-

Održano Šesto savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu - “Utjecaj pandemije na unutarporodične odnose“

  • 0101

U organizaciji Uprave za vjerske poslove Rijaseta-Odjela za brak i porodicu od 17-19. septembra 2021. godine u Gazi Husrev-begovoj medresi održano je Šesto savjetovanje za koordinatorice za brak i porodicu pod motom „Utjecaj pandemije na unutarporodične odnose“. Na savjetovanju je bilo prisutno 70 koordinatorica iz Bosne i Hercegovine, Švedske, Norveške i Švicarske, a savjetovanje je online pratilo oko 60 koordinatorica i aktivistkinja  iz domovinskih zemalja i dijaspore (Slovenija, Sjeverna Amerika, Francuska, Švedska, Austrija, Njemačka, Finska, Nizozemska).

Na otvaranju Šestog savjetovanja u svojstvu izaslanika Reisu-l-uleme koordinatoricama se obratio dr. Mustafa Prljača, direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović i voditeljica Odjela za brak i porodicu dr. Safija Malkić. Dr. Prljača je koordinatoricama prenio selame od reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića i poruku da Reisu-l-ulema podržava rad Odjela i koordinatorica za brak i porodicu i da njihov trud neće ostati neprimijećen. Doktor Prljača je potom u svom govoru naglasio da savjetovanje ima ogroman značaj jer pandemija ostavlja negativne posljedice na mnoge relacije među ljudima pa tako i na odnose između članova porodice. Stoga je značajno da uočimo i shvatimo da je porodica ugrožena i da imamo problem pa je potrebno da pronađemo način i uložimo napor da taj problem pokušamo prevazići, a savjetovanje je jedan od tih načina. Direktor Smajlović u svom obraćanju je kazao da Islamska zajednica prati sve procese među kojima je i podrška braku i porodici te da, od osnivanja Odjela za brak i porodicu i pokretanja aktivnosti u džematima iz ovog domena, prati kojom kvalitetom se žive bračni i porodični odnosi. Direktor Smajlović je istakao da Islamska zajednica u pravilu traži modalitete da djeluje u izazovnim situacijama te su se i u vrijeme pandemije pokušala ponuditi rješenja na nova iskušenja i izazove.

Voditeljica Odjela za brak i porodicu dr. Safija Malkić ukazala je na značaj aktivnosti i sadržaja u džematima koje su koordinatorice prilagodile uslovima pandemije, pohvalila rad koordinatorica i rad savjetovališta za brak i porodicu pri medžlisima te dala preporuke za nastavak i unapređenje aktivnosti i projekta savjetovališta za brak i porodicu.

Savjetovanje je bilo organizirano kroz dvije sesije sa diskusijama. Izlagačice su bile eminentne stručnjakinje iz oblasti psihologije, psihoterapije i pedagogije. Mr. Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerica Sigurne kuće iz Sarajeva govorila je o utjecaju pandemije na odnose u porodici i iskustvima „Sigurne kuće“, psihologinja i psihoterapeutkinja Dželila Mulić-Čorbo o mentalnom zdravlju porodice i utjecaju i posljedicama pandemije na članove porodice. Doc. dr. Amela Dautbegović u svom izlaganju napravila je osvrt na realno stanje i posljedice pandemije na mentalno zdravlje djece i adolescenata, doc. dr. Azemina Maglić govorila je o otpornosti porodice u kriznim situacijama te prof. dr. Selvira Draganović o utjecaju i posljedicama pandemije na bračnu i porodičnu zajednicu i odnose u braku.

Prisutne koordinatorice kao i online pratiteljice savjetovanja pokazale su izuzetno veliki interes za teme i izlaganja na Savjetovanju a tokom diskusija dobile su odgovore od izlagačica, savjete i preporuke u vezi očuvanja mentalnog zdravlja porodice, očuvanja i poboljšanja untarporodičnih odnosa koji su narušeni usljed pandemije koronavirusa.

Program savjetovanja, osim dvije glavne sesije, proširen je kulturno-obrazovnim i kulturno-zabavnim sadržajima.

U subotu poslije podne za koordinatorice je organizirana posjeta Šehidskom mezarju Kovači, mezaru rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, Memorijalnom centru Kovači i Muzeju heroja oslobodilačkog rata. Direktor Memorijalnog centra kovači dr. Ahmed Kulanić održao je prigodan historijski čas za koordinatorice i prezentirao projekat Memorijala i buduće aktivnosti na prikupljanju materijala i dokumentiranju građe, činjenica i svjedočanstava o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i uspjesima Armije Bosne i Hercegovine. Nakon akšam-namaza upriličen je „razgovor s povodom“ s prof. dr. Enes-ef. Ljevakovićem, zamjenikom reisu-l-uleme i fetva-i-eminom. Nakon uvodnog obraćanja prof. Ljevakovića, koordinatorice su imale priliku postaviti pitanja s kojima su suočene u svom radu, koja im postavljaju džematlije i džematlijke kao i pitanja koja njih kao muslimanke i koordinatorice zaokupljaju, te su tokom razgovora dobile konkretne odgovore od fetva-i-emina prof. Ljevakovića. Posljednji sadržaj prvog dana savjetovanja bio je rezerviran za kulturno-zabavni program u okviru kojeg su koordinatorice prezentirale svoje talente u različitim segmentima, a na kraju programa predstavljen je projekat „Esma Sultanija“.  

Nakon nedjeljne sesije na kraju savjetovanja svim učesnicama uručeni su certifikati a koordinatoricama muftijstava i najaktivnijim koordinatoricama medžlisa dodijeljene su zahvalnice i prigodne nagrade za uspješnu koordinaciju projekata i aktivnosti Odjela za brak i porodicu za period 2015-2020. godine. Prijedlozi koordinatorica kao i zaključci bit će upućeni Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini kao integralni dio Izvještaja sa Šestog savjetovanja za koordinatorice za brak i porodicu.