A+ A A-

U Kairu se održava šesta godišnja konferencija o izdavanju fetvi

03 08 2021 01 konferencija kairo

U Kairu se 2. i 3. augusta održava međunarodna šesta redovna godišnja konferencija institucija za fetve u svijetu, u organizaciji Egipatskog vijeća za fetve, a pod pokroviteljstvom predsjednika Egipta Abdulfettaha Sisija. Konferencija se održava pod nazivom "Institucije fetvi u digitalnom dobu - izazovi razvoja i mogućnosti saradnje".

Konferenciji prisustvuju visoki egipatski zvaničnici (muftija, ministar pravde, ministar vakufa, rektor Univerziteta El-Azhar), ali i ministri, vjerski velikodostojnici, muftije i čelni ljudi univerziteta iz većeg broja zemalja muslimanskog svijeta: Saudijske Arabije, Pakistana, Jordana, Sudana, Alžira, Nigerije, Iraka i dr. Na konferenciju su pozvani i vjerski lideri Balkana.

Cilj konferencije je uspostavljanje saradnje među institucijama za izdavanje fetvi u svijetu, operacionaliziranje te saradnje i ostvarivanje mogućeg nivoa njihove integracije.

Na ovogodišnjoj konferenciji iz Bosne i Hercegovine učestvuju dvojica njenih eminentnih učenjaka: reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović i njegov prethodnik na funkciji reisu-l-uleme dr. Mustafa-ef. Cerić.

Očekuje se da će na konferenciji u završnom komunikeu biti usvojen niz značajnih zaključaka, inicijativa i projekata vezanih za izdavanje fetvi u digitalnom dobu, ali i osnivački akt o međusobnoj saradnji i integraciji ustanova za izdavanje fetvi u svijetu.

(Preporod.info)