Logo

U mubarek danima Kurban-bajrama uručene donacije namijenjene migrantima

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa
  • 0101

Rijaset Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini putem Ureda za društvenu brigu uručio je znatnu humanitarnu pomoć migrantima koji borave na području Unsko-sanskog kantona (USK).

Pomoć su Crvenom križu i Merhametu, humanitarnim organizacijama koje brinu o migrantskoj populaciji, uručili rukovodilac Ureda za društvenu brigu Ibrahim-ef. Malanović i muftija bihaćki hfz. Mehmed-ef. Kudić.

Oni su posjetili i kuhinju u kojoj se svakodnevno priprema 3800 obroka za migrante.

Ef. Malanović je u pratnji predstavnika Crvenog križa posjetio i Migrantski kamp “Lipa”.

- Od prvog dana do danas Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa Crvenim križom USK, pruža neizmjernu pomoć u zbrinjavanju migranata na prostoru ovog kantona. Posebno nam je drago da su se u povodu Kurban-bajram sjetili ovih ljudi u teškim trenucima koje ovdje proživljavaju - izjavio je direktor Crvenog križa Bihać Husein Kličić.

Vrijednost uručene donacije u prehrambenim artiklima i higijenskim sredstvima iznosi oko 60.000 KM.

- Ova donacija će biti realizirana kroz kuhinju Crvenog križa Bihać i kampove gdje bude neophodna higijena - kazao je Kličić i dodao da će konzervirana hrana biti distribuirana migrantima koji se nalaze van organiziranih kampova.

On je ovom prilikom zahvalio reisu-l-ulemi Huseinu-ef. Kavazoviću i svim uposlenicima Islamske zajednice, uputivši im bajramsku čestitku.

- Islamska zajednica u kontinuitetu pomaže i pomagat će muhadžire, putem Crvenog križa i Merhameta. Ova vrsta donacije uvijek se realizira u saradnji sa Muftijstvom bihaćkim i želimo im zahvaliti na dosadašnjoj saradnji - kazao je ef. Malanović.

Poručio je da Bošnjaci trebaju u mubarek danima, ali i inače, pomagati muhadžire, one koji su se zatekli na području Bosne i Hercegovine i prolaze kroz nju, jer, kako je kazao, “samo Bog Dragi zna njihovo stanje i prema kojem su se odredištu uputili.

- Mi, onoliko koliko možemo, trebamo im osigurati topao obrok, osigurati konak i uvjete da se presvuku s vremena na vrijeme - kazao je Malanović. 

I muftija bihaćki hafiz. Kudić je istakao da Islamska zajednica stalno pomaže svim ljudima koji su u nevolji, pa i onima koji su na proputovanju kroz našu domovinu.

- Evo, i u ovim bajramskim danima, Islamska zajednica ulaže resurse i sredstva kako bi olakšala život našim ljudima i svim ljudima kojima je pomoć potrebna. Treba zahvaliti Uredu za društvenu brigu i Ibrahimu-ef. Malanoviću koji već niz godina pomažu našim ljudima i migrantima na području USK. Ova pomoć je neophodna, u što smo se uvjerili i tokom sastanaka sa predstavnicima Crvenog križa i Merhameta. Vidjeli smo njihovo zadovoljstvo što Islamska zajednica svima pomaže kroz različite programe u ramazanu, ali, evo vidimo, i izvan njega - kazao je muftija Kudić.

U petak, četvrti dan Bajrama, ista vrsta humanitarne pomoći, te odjeća i obuća, uručena je i Međunarodnom fondu solidarnosti - Emmaus u Doboj Istoku (MFS - EMMAUS), u čijem kompleksu borave maloljetni migranti.

Tokom realizacije ove pomoći, vrijedne oko 20.000 KM, u posjeti ovom centru bili su i rukovodilac Ureda za zekat Vehid-ef. Arnaut i glavni Imam Medžlisa Doboj Ibrahim-ef. Halilović.

Predstavnici MFS - EMMAUS, direktor Hamzalija Okanović i njegov pomoćnik Elmedin Škrebo, informirali su predstavnike Rijaseta o projektima koje realizuje ova nevladina humanitarna organizacija, te zahvalili Islamskoj zajednici na kontinuiranoj podršci njihovim aktivnostima.

Kako je najavljeno iz Ureda za društvenu brigu, humanitarna pomoć u narednim bit će uručena i migrantskim centrima u Blažuju i Ušivku na području Kantona Sarajevo (KS).

(Preporod.info)

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.